FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čečenski pobunjenici nastavit će borbu za neovisnost

MOSKVA, 9. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Čečenski pobunjenici usrijedu su najavili kako namjeravaju nastaviti borbu za neovisnostnakon pogibije njihova vođe Aslana Mashadova, izvijestili su u srijeduslužbeni izvori.
MOSKVA, 9. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Čečenski pobunjenici u srijedu su najavili kako namjeravaju nastaviti borbu za neovisnost nakon pogibije njihova vođe Aslana Mashadova, izvijestili su u srijedu službeni izvori.

Njegovi pristaše smatraju ga mučenikom i obećavaju da će nastaviti borbu s ruskim vojnim snagama na čečenskom teritoriju. Pobunjeničko vojno vijeće u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama izvješćuje kako će njihove vojne snage u predstojećim mjesecima nastaviti s planiranim misijama.

"Rat neće biti prekinut, rat će biti završen, a završit će tek onda kada jednom zauvijek za nas nestane opasnost sa sjevera", kaže se u jednom pobunjeničkom priopćenju.

Analitičari strahuju da bi Mashadovljev položaj mogao preuzeti radikalni vođa pobunjenika Šamil Basajev čiji su pristaše preuzeli odgovornost za neke od najkrvavijih terorističkih akcija u Rusiji, među kojima je i prošlogodišnji napad na školu u Beslanu.

Mashadov (53), uz Basajeva jedna od najtraženijih osoba u Rusiji, ubijen je u utorak u akciji koju su u selu Tolstoj-Jurt sjeverno od glavnog regionalnog središta Groznog proveli pripadnici ruske tajne službe FSB. Njegova pogibija predstavlja trijumf za ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je svoju moć učvrstio na oštroj politici prema Čečeniji.

Analitičari također smatraju kako je smrću Aslana Mashadova, bivšeg pukovnika sovjetske vojske uklonjena umjerena osoba na čelu čečenskih pobunjenika od koje se u dogledno vrijeme mogao očekivati i početak pregovora s Kremljem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙