FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija i Iran odgodili nuklarni sporazum

ZAGREB/TEHERAN, 26. veljače 2005. (Hina) - Potpisivanje sporazuma onuklearnoj suradnji Irana i Rusije, predviđeno za subotu, odgođeno jedo daljnjeg zbog "produljenja pregovora", izjavio je glasnogovornikiranske agencije za atomsku energiju, javio je AFP.
ZAGREB/TEHERAN, 26. veljače 2005. (Hina) - Potpisivanje sporazuma o nuklearnoj suradnji Irana i Rusije, predviđeno za subotu, odgođeno je do daljnjeg zbog "produljenja pregovora", izjavio je glasnogovornik iranske agencije za atomsku energiju, javio je AFP.

"Pregovori će potrajati, ne zna se kad će završiti", Džabarian, najavljujući otkazivanje konferencije za tisak predviđene za subotu koja bi se, po mišljenju glasnogovornika Jakuba Džabariana, mogla ipak održati u nedjelju.

Šefovi iranske i ruske agencije za atomsku energiju Golamreza Agazadeh i Aleksandar Rumjancev trebali su u subotu ujutro potpisati sporazum o ruskoj isporuci obogaćena urana za centralu koja se gradi u Bušeru, na jugu Irana.

Sporazumom se također predviđa da se gorivo vrati u Rusiju nakon iskorištavanja, čime bi se jamčilo da ga Iran neće ponovno koristiti za izradu atomske bombe.

Pojedinosti nisu obavljene, ali agencije javljaju kako je riječ o dosta neočekivanom razvoju događaja jer se smatralo da je sporazum već finaliziran i da je njegovo potpisivanje samo formalnost.

Najavljeni pregovori su odgođeni dva dana nakon što su se u Bratislavi sastali predsjednik Rusije Vladimir Putin i predsjednik SAD-a George W. Bush.

Nakon sastanka na vrhu oba čelnika naglasila su njihove bliske veze i zajednička gledišta a Bush je rekao, kako je u četvrtak prenio Reuters, da dijele zajednički stav da ni Iran ni Sjeverna Koreja ne trebaju imati nuklearna oružja.

Američki predsjednik je nakon susreta izjavio i da je Putinu izrazio svoju zabrinutost glede demokracije u Rusiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙