FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izaslanstvo NATO-a boravi u radnom posjetu Hrvatskoj

ZAGREB, 7. ožujka 2005. (Hina) - Izaslanstvo NATO-a PARP/MAP (Procesplaniranja i praćenja/Akcijski plan za članstvo), počelo je uponedjeljak u Ministarstvu obrane RH pregled provedbe partnerskihciljeva koje je Zagreb preuzeo, doznaje se iz Ureda za odnose sjavnošću Ministarstva obrane.
ZAGREB, 7. ožujka 2005. (Hina) - Izaslanstvo NATO-a PARP/MAP (Proces planiranja i praćenja/Akcijski plan za članstvo), počelo je u ponedjeljak u Ministarstvu obrane RH pregled provedbe partnerskih ciljeva koje je Zagreb preuzeo, doznaje se iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva obrane.

To je "redovito ispitivanje napretka Hrvatske u ispunjavanju preuzetih partnerskih ciljeva i ispunjavanja godišnjeg nacionalnog programa" (ANP), kazao je za Hinu Pjer Šimunović, nacionalni koordinator za NATO u Ministarstvu vanjskih poslova.

Središnja je točka razgovora NATO-ova tima i njegovih sugovornika u Zagrebu od 6. do 9. ožujka nacrt dokumenta zvanog Strategijski pregled obrane.

Nacrt tog dokumenta pripreman je više od godinu dana i "središnji je element naše obrambene reforme ovoga trenutka"; on "definira cijeli obrambeni sustav", rekao je Šimunović.

U Zagreb treba doputovati i Guenther Altenburg, pomoćnik glavnoga tajnika NATO-a za političke poslove i sigurnosnu politiku, kojega će u srijedu primiti predsjednik Republike Stjepan Mesić, premijer Ivo Sanader, predsjednik saborskog odbora za vanjsku politiku Gordan Jandroković i šef izaslanstva sabora pri parlamentarnoj skupštini NATO-a Krešimir Ćosić.

U srijedu će Altenburg održati i konferenciju za novinare zajedno s ministricom vanjskih poslova Kolindom Grabar Kitarović i s ministrom obrane Berislavom Rončevićem.

Na temelju nalaza NATO-ov tim izradit će izvješće za 3. hrvatski ciklus Akcijskog plana MAP-a.

Ciklus završava u svibnju pred Sjevernoatlantskim vijećem NATO-a u nazočnosti ministrice Grabar Kitarović i ministra Rončevića, usvajanjem izvješća o napretku i ocjenom kako je Hrvatska ispunila zadatke koje je sama preuzela, kazao je Šimunović.

Prema njegovim riječima, za 3. ciklus važno je da Hrvatska tijekom njega dosegne takvu razinu reformi na temelju koje će NATO Zagrebu poslati pozivnicu za početak pregovora o članstvu.

To bi se moglo dogoditi na summitu NATO-a 2006. godine, kazao je.

Od MVP-a se doznaje kako su prvi put u izaslanstvu i ljudi koji su zaduženi za razgovore o prenamjeni vojnih objekata.

"To je također važni dio obrambene reforme", rekao je Šimunović. Objasnio je da se brojni vojni objekti trebaju privatizirati, a dobivena sredstva preusmjeriti na reforme.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙