FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 8. veljače 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 21 sat.
ZAGREB, 8. veljače 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun uputio je danas otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva Dragutinu Lučiću Luci u kojem traži da Sud časti HND-a raspravi "objavljivanje laži bez konkretnih dokaza u tekstovima 'Globusa' i 'Jutarnjeg lista' koji se odnose na optužbe da su visoki policijski dužnosnici financijeri bijega Ante Gotovine". Mehun izražava uvjerenost da će Lučić i HND znati pronaći snage i "raskrinkati one u novinarskim redovima koji svojim neutemeljenim, lažnim i tendencioznim pisanjem narušavaju ugled novinarske profesije, te proizvode društveno opasne i za zajednicu štetne 'istine' koje to nikako nisu".

ZAGREB - Članovi Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora na sutrašnjoj će sjednici razgovarati o tvrdnjama da je Protuobavještajna agencija (POA), tijekom 2003. i 2004. nadzirala novinare. Petero novinara zatražili su jučer od nadležnih državnih tijela i Hrvatskog novinarskog društva temeljitu istragu i sankcioniranje odgovornih temeljem navoda iz tjednika "Globus" da ih je POA na čelu s bivšim ravnateljem Franjom Turekom tijekom 2003. i 2004. prisluškivala pod sumnjom da sudjeluju u medijsko-obavještajnoj kampanji protiv Hrvatske.

ZAGREB - Pred Hrvatskim saborom, koji ulazi u treći radni tjedan, sutra će se naći prijedlog strategije razvitka službene statistike do 2012. Taj dokument treba definirati dugoročne ciljeve, ali i opća načela i kriterije za rad i razvoj službene statistike. Planirani razvoj statistike procijenjen je na temelju potreba domaćih i međunarodnih korisnika statističkih podataka, ali i zadaća koje pred službenu statistiku postavlja pridruživanje Hrvatske Europskoj uniji.

ZAGREB - Predstavnici Vlade i Sindikata zaposlenih na poslovima razminiranja danas su na sastanku u Zagrebu zaključili da bi zakon o humanitarnom razminiranju trebao biti prihvaćen u Hrvatskom saboru najkasnije do 1. lipnja 2005., priopćio je Sindikat. Na sindikalni zahtjev predstavnici Sindikata zaposlenih u razminiranju razgovarali su danas s potpredsjednicom Vlade Jadrankom Kosor i pomoćnikom ministra unutarnjih poslova Zlatkom Gledecom. Obostrano je ocijenjeno da je taj prijedlog zakona kvalitetan te da će uz neke manje izmjene pridonijeti učinkovitu razminiranju, kaže se u priopćenju.

OSIJEK - Rektorski zbor visokih učilišta u Hrvatskoj na današnjoj je sjednici u Osijeku donio odluku da razredbeni ispiti na visokoškolskim ustanovama počnu u srpnju. Na sjednici u siječnju Zbor je najavio mogućnost da se razredbeni ispiti održe u jesen, a predsjednica Rektorskog zbora i rektorica osječkoga Sveučilišta Gordana Kralik izjavila je kako je, ocjenjujući tu problematiku i potrebe Sveučilišta, zaključeno da se razredbeni ispiti održe u srpnju. Rektorski zbor tako je odlučio uzimajući u obzir želje maturanata i javnosti, koja je, u jednom trenutku, bila previše i nepotrebno senzibilizirana, jer Rektorski zbor do sada nije donio odluku, već je na prošloj sjednici samo razmatrao mogućnosti, kazala je Kralik.

ZAGREB - Saborski Odbor za pravosuđe pokrenuo je danas postupak za izbor novih članova Državno sudbenog vijeća (DSV). Novi sastav DSV-a Sabor bi trebao imenovati do 6. srpnja, kad sadašnjim članovima ističe četverogodišnji mandat. Odbor je dao zeleno svjetlo izmjenama Zakona o USKOK-u, kojima se taj zakon prilagođava europskim standardima, te izmjenjenom Kaznenom zakonu.

ZAGREB - Vrhovni sud danas je završio razmatranje žalbe na svoju prošlogodišnju odluku kojom je Fikretu Abdiću potvrđena 20-godišnja zatvorska kazna zbog ratnog zločina počinjenog u tzv. autonomnoj pokrajini Zapadna Bosna od 1993. do 1995., a odluka će biti objavljena naknadno. U srpnju 2002. karlovački Županijski sud proglasio ga je krivim za ratni zločin i osudio na 20 godina zatvora. Abdić se na tu presudu žalio, no Vrhovni sud ju je u travnju prošle godine potvrdio.

ZAGREB - Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta rekao je danas da će za Hrvatske željeznice iz ovogodišnjeg proračuna biti izdvojeno oko 2,9 milijardi kuna, najviše dosad, a sindikalni predstavnici ocjenjuju da je to nedovoljno za modernizaciju i poslovanje HŽ-a te "izlazak iz katastrofalnog stanja pruga i prijevoznih kapaciteta". Ministar Kalmeta razgovarao je danas sa predstavnicima 11 željezničkih sindikata i predsjednikom uprave HŽ-a Tomislavom Josipom Mlinarićem o modernizaciji i planu poslovanja HŽ-a u razdoblju 2005.-2009. godine, te mogućoj privatizaciji.

SPLIT - Na današnjem sastanku ministrice graditeljstva Marine Matulović-Dropulić i splitskog gradonačelnika Miroslava Buličića dogovoreno je da se gradnja POS-ovih stanova na Brodarici nastavi po zakonskim odredbama, tako da grad plati infrastrukturu. Glavni je prijepor nastao zbog nezakonita predugovora naslijeđena od bivše Vlade, rekla je ministrica Matulović-Dropulić. Objasnila je da su poglavari grada Splita inzistirali na predugovoru jer po njegovim odredbama nisu morali platiti gradnju infrastrukture, što je suprotno Zakonu o POS-u jer u njemu piše da lokalna samouprava financira infrastrukturu.

ZAGREB - Temperature zraka su niske, no nisu rekordne, odnosno izuzetno niske, tvrde prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ). Prognostičari i za sutra prognoziraju hladno vrijeme. Niske temperature čekaju nas i u četvrtak ujutro, ali će dnevna temperatura u četvrtak blago porasti. Blagi porast temperature očekuje se za vikend. Jutros je najniža temperatura od minus 25 stupnjeva izmjerena u Crnom Lugu na Risnjaku, a jučer je najhladnije, minus 23 bilo u Otočcu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙