FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U prijedlogu američkog proračuna i 15 milijuna dolara Hrvatskoj

WASHINGTON, 11. veljače 2005. (Hina) - U prijedlogu američkog državnogproračuna za 2006. godinu predviđeno je da Hrvatska dobije pomoć od 15milijuna dolara za jačanje demokracije i privatnog ekonomskogsektora.
WASHINGTON, 11. veljače 2005. (Hina) - U prijedlogu američkog državnog proračuna za 2006. godinu predviđeno je da Hrvatska dobije pomoć od 15 milijuna dolara za jačanje demokracije i privatnog ekonomskog sektora.

Hrvatska bi trebala dobiti pomoć od 15 milijuna dolara u okviru programa Potpore za istočnoerupske demokracije (SEED). Prijedlog proračuna za fiskalnu godinu 2006., koja počinje u listopadu, predsjednik Bush je u ponedjeljak uputio na usvajanje američkom Kongresu.

Pomoć Hrvatskoj bit će usmjerena prema dva cilja: stvaranju dinamičnog privatnog sektora i promicanju demokracije, stoji u prijedlogu proračuna.

Pomoć privatnom sektoru usredotočit će se na poticanje rasta ključnih sektora poput poljoprivrede kako bi se pojačalo zapošljavanje i smanjile razlike u prihodima između gradskih centara i manje razvijenih ili ratom pogođenih područja Hrvatske.

Pomoć za jačanje demokracije usredotočit će se na pojačano sudjelovanje građana jačanjem lokalne samouprave, poticanje decentralizacije i obuku za transparentnu financijsku upravu.

Godina 2006. bit će posljednja godina u kojoj će Hrvatska dobiti pomoć iz programa SEED i ona će nakon toga biti ugašena.

Razlog tomu je što Sjedinjene Države procjenjuju da je Hrvatska ostvarila dovoljan napredak u političkim i ekonomskim reformama te joj ta pomoć predviđena za zemlje u tranziciji više neće biti potrebna.

SAD već nekoliko godina postupno smanjuje pomoć Hrvatskoj u skladu s napretkom njezine demokracije i jačanjem ekonomije. U 2004. ta pomoć je bila blizu 25 milijuna dolara, a u 2005. je smanjena na 20 milijuna dolara.

Od osam zemalja istočne Europe koje primaju američku pomoć iz programa SEED u 2006. jedino će Makedonija dobiti više nego ove godine, 39 milijuna dolara, dok pomoć Albaniji ostaje na istoj razini od 28 milijuna dolara. Pomoć Bosni i Hercegovini će također biti smanjena sa 41 milijun dolara na 40 milijuna dolara. Bugarskoj, koja će dobiti 28 milijuna dolara, bi također 2006. trebala biti posljednja godina američke pomoći iz okvira SEED-a.

Za Srbiju i Crnu Goru je predviđeno 75 milijuna dolara, a za Kosovo 72 milijuna dolara.

Prijedlogom proračuna Bush je za 2006. zatražio ukupno 382 milijuna dolara pomoći za SEED koji obuhvaća Albaniju, BiH, Bugarsku, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Rumunjsku i Srbiju i Crnu Goru.

U ukupnom iznosu je sadržana i pomoć za regiju od 65 milijuna dolara predviđena za borbu protiv AIDS-a, za misije OESS-a u jugoistočnoj Europi i za financiranje Pakta o stabilnosti te prekograničnih pitanja poput borbe protiv terorizma, organiziranog kriminala i trgovine ljudima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙