FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineski Vrhovni sud oprezniji po pitanju smrtne kazne

PEKING, 9. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Kina je nagovijestila darazmišlja o reformi smrtne kazne, prema izvješću koji je Vrhovni sud usrijedu uputio parlamentu, u kojemu se govori i o nizu drugih pitanja,kao što je korupcija i socijalni mir.
PEKING, 9. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Kina je nagovijestila da razmišlja o reformi smrtne kazne, prema izvješću koji je Vrhovni sud u srijedu uputio parlamentu, u kojemu se govori i o nizu drugih pitanja, kao što je korupcija i socijalni mir.

Predsjednik Vrhovnog suda Kine Xiao Jang rekao je da će taj sud poboljšati svoje djelovanje u razmatranju priziva na smrtne presude. Vrhovni sud se odrekao prava na zadnju riječ u izricanju smrtne presude tijekom kampanje protiv kriminala 1980-tih godina, no čelništvo suda razmišlja kako da povrati te ovlasti s ciljem reguliranja smrtne kazne.

Niži sudovi bili su često na meti kritika zbog neprofesionalizma i nedosljednosti u izricanju smrtne kazne, a neki su se nerado odricali te ovlasti.

Dužnosnici procjenjuju da bi se reformom takve greške svele na manju mjeru, a broj egzekucija vrlo brzo smanjio za 30 posto.

Kina pogubljuje više ljudi nego bilo koja druga zemlja na svijetu, tvrde skupine za zaštitu ljudskih prava, no vlada o tome ne objavljuje podatke. Procjene govore da se godišnje u Kini smrtno kazni između 5.000 i 12.000 ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙