FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ODO neće reagirati na smanjenje presude Makaraninu Primorcu

SPLIT,3. ožujka 2005.(Hina) - Općinsko državno odvjetništvo u Splitu nemože reagirati na odluku Vijeća za mladež Županijskog suda kojom jeMakaraninu Ivanu Primorcu, krivom za smrt dviju djevojčica u prometnojnesreći 2002., zatvorska kazna s dvije godine i šest mjeseci prošlogatjedna smanjena na dvije godine, kazala je općinska državna odvjetnicaJulijana Stipišić.
SPLIT,3. ožujka 2005.(Hina) - Općinsko državno odvjetništvo u Splitu ne može reagirati na odluku Vijeća za mladež Županijskog suda kojom je Makaraninu Ivanu Primorcu, krivom za smrt dviju djevojčica u prometnoj nesreći 2002., zatvorska kazna s dvije godine i šest mjeseci prošloga tjedna smanjena na dvije godine, kazala je općinska državna odvjetnica Julijana Stipišić.

"Općinsko državno odvjetništvo vrlo je ograničeno u mogućnostima za podnošenje zahtjeva za izvanrednim pravnim lijekovima Vrhovnom sudu", kazala je Stipišić, "budući da su oni, u prvom redu, namijenjeni zaštiti prava okrivljenika". Eventualno podnošenje zahtjeva za zaštitu zakonitosti, o kojemu se razmišljalo, ne bi imalo svrhe, jer čak i kada bi viši sud utvrdio da je došlo do povrede zakona, on ne može mijenjati pravomoćnu presudu na štetu okrivljenika, odnosno ne može mu povećati kaznu, stoga ODO taj zahtjev neće ni podnijeti, zaključila je.

Branitelji Ivana Primorca u međuvremenu su najavili kako će Vrhovnom sudu podnijeti zahtjev za izvanrednim preispitivanjem pravomoćne sudske presude, budući da, kako je rekao odvjetnik Vinko Ljubičić, "smatraju da nije bilo razloga potvrditi presudu u odnosu na oblik i težinu krivnje koja mu se stavlja na teret i jer, s obzirom na sve okolnosti, presuda odudara od prosječnih kazni za slična kažnjiva djela u prometu, donesenih na području ovoga suda".

Smatraju kako je kazna prevelika jer, kako je upozorio, maksimalna je kazna zapriječena maloljetniku za izazivanje prometne nesreće sa smrtnim posljedicama petogodišnji maloljetnički zatvor.

Ivan Primorac je potkraj prošle godine na dvije godine i šest mjeseci zatvora nepravomoćno osuđen zbog toga što je upravljajući "BMW-om" u Makarskoj 29. listopada 2002. kao maloljetnik, bez vozačke dozvole i vozačkog iskustva, brzinom većom od dopuštene najmanje 87 kilometara na sat, svjestan da može ugroziti život pješaka, usmrtio 16-godišnje učenice Anu Andrijaševic i Katu Erceg. Odlukom Vijeća za mladež presuda, smanjena za šest mjeseci, postala je pravomoćnom.

Vijeće je smatralo kako pri donošenju te presude nije pravilno prosuđena težina djela, te da je sud "podcijenio podatke o tome da maloljetnik potječe iz obitelji društveno prihvatljiva ponašanja, s tim što su mu roditelji, iskazavši osobitu brigu, omogućili studiranje u inozemstvu, gdje se pokazao uspješnim", navedeno je u obrazloženju odluke. Vijeće ističe i kako cijeni iskazanu iskrenu tugu maloljetnika koji je pred sudom izjavio "kako bi volio da je on, a ne nedužne učenice, izgubio život u toj prometnoj nesreći".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙