FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neonacist Zuendel izručen Njemačkoj

BERLIN, 2. ožujka 2005. (Hina) - Neonacist Ernst Zuendel (65), kojeg jeKanada u utorak kasno navečer izručila Njemačkoj, prebačen je usrijedu u istražni zatvor u Mainzu, priopćilo je državno odvjetništvo.
BERLIN, 2. ožujka 2005. (Hina) - Neonacist Ernst Zuendel (65), kojeg je Kanada u utorak kasno navečer izručila Njemačkoj, prebačen je u srijedu u istražni zatvor u Mainzu, priopćilo je državno odvjetništvo.

Državno odvjetništvo u Mainzu pokrenulo je istragu protiv Zuendela kojeg se optužuje za raspirivanje rasne mržnje, vjerske nesnošljivosti te blaćenja časti preminulih. Zuendel se nije izjasnio glede točaka optužnice. Protiv Zuendela je 2003. podignuta optužnica zbog toga što je na svojim internet stranicama širio teorije o tomu da se holokaust nikada nije dogodio te da su koncentracijski logori plod "antinjemačke" propagande. Negiranje holokausta u Njemačkoj smatra se kažnjivim djelom za što su predviđene zatvorske kazne i do pet godina.

Zuendel od 1958. živi u Kanadi gdje se bavio izdavanjem radikalno desničarskog materijala. Kanada je 1996. Zuendelovo djelovanje proglasila antiustavnim nakon čega je Zuendel prebjegao u Sjedinjene Američke Države.

Zuendel je u nekoliko navrata neuspješno pokušao steći kanadsko i američko državljanstvo a kanadske vlasti su ga, u sklopu novih antiterorističkih zakona, prije nekoliko godina uhitile.

Američke i kanadske židovske udruge pozdravile su Zuendelovo izručenje Njemačkoj gdje je širenje antisemitske propagande i veličanje nacionalsocijalističkog pokreta kažnjivo zakonom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙