FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: "Izbrisani" prekinuli štrajk glađu

LJUBLJANA,25. veljače(Hina) - Društvo "Izbrisani stanovnici Slovenije"prekinulo je u Ljubljani štrajk glađu skupine svojih članova koji suod ponedjeljka na taj način upozoravali na teškoće neslovenaca bezslovenskog državljanstva kojima je prije 13 godina oduzet domicil.
LJUBLJANA,25. veljače(Hina) - Društvo "Izbrisani stanovnici Slovenije" prekinulo je u Ljubljani štrajk glađu skupine svojih članova koji su od ponedjeljka na taj način upozoravali na teškoće neslovenaca bez slovenskog državljanstva kojima je prije 13 godina oduzet domicil.

Kako je u petak u priopćenju za javnost navelo društvo "Izbrisani", za prekid svog prosvjeda odlučili su se nakon ozbiljnih obećanja nekih političkih stranaka da će djelovati kako bi se njihov problem riješio.

"Nadamo se da nisu dana samo prazna obećanja", naveli su "Izbrisani" u priopćenju za javnost, dodajući da u suprotnom njihove akcije više neće biti samo "simboličke prirode" kao do sada.

Štrajkaše je inače tijekom njihova prosvjeda primio šef predstavništva Europske komisije u Ljubljani Erwan Fouere, a o prosvjedu su obavijestili i neke međunarodne institucije za zaštitu ljudskih prava.

U subotu se navršava 13 godina od "brisanja" neslovenaca bez slovenskog državljanstva iz registra stalnog stanovništva. Prema aktima donosenim prilikom slovenskog osamostaljenja svi etnički Slovenci imali su slovensko državljanstvo, dok su pripadnici ostalih narodnosti (s tumačenjem da su državljani svojih republika) mogli zatražiti slovensko državljanstvo u roku od 3 mjeseca nakon proglašenja samostalnosti Slovenije. Taj rok je bio produžen za još tri mjeseca, no svi oni koji u tom razdoblju nisu zatražili upis u državljanstvo izbrisani su iz registra stanovništva i morali su vratiti sve slovenske dokumente, ostavši time bez svih prava koja to podrazumijeva. Prema podacima koji se danas iznose, a manji su od broja koji su ranijih godina iznosile humanitarne udruge, riječ je o 16.305 ljudi. Neki su u međuvremenu, nakon višegodišnjih postupaka, ponovo dobili u Sloveniji domicil s dokumentima drugih bivših jugoslavenskih republika.

Slovenski ustavni sud presudio je prije dvije godine da nije bilo zakonske osnove da se ljudima iz bivših jugoslavenskih republika, koji nisu tražili slovensko državljanstvo, zbog toga oduzme i domicil u Sloveniji. Ta odluka još nije u cijelosti primijenjena, a sadašnja vlada smatra da je za njenu operacionalizaciju potrebno donijeti ustavni zakon s dvotrećinskom potporom i da vraćanje stalnog prebivališta za "izbrisane" mora biti individualno. Međutim, još uvijek ne postoji niti prijedlog zakona, a prema većinskom raspoloženju teško će ga biti i donijeti s propisanom dvotrećinskom većinom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙