FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Afrika traži dva stalna mjesta u Vijeću sigurnosti UN-a

ADDIS ABEBA, 7. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Prijedlog petnaest državaAfričke unije (AU) da u UN-ovu Vijeću sigurnosti dobiju dva stalnasjedišta u ponedjeljak su jednoglasno prihvatile 53 države članiceAU-a, doznaje se od panafričke organizacije.
ADDIS ABEBA, 7. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Prijedlog petnaest država Afričke unije (AU) da u UN-ovu Vijeću sigurnosti dobiju dva stalna sjedišta u ponedjeljak su jednoglasno prihvatile 53 države članice AU-a, doznaje se od panafričke organizacije.

"Dokument o reformi Ujedinjenih naroda, a napose prijedlog da AU ima dva stalna mjesta u Vijeću sigurnosti prihvaćen je jednoglasno danas poslijepodne", dodao je službeni predstavnik AU-a Adam Thiam po završetku rasprave iza zatvorenih vrata u sjedištu organizacije u Addis Abebi.

Izvršno vijeće AU-a sastalo se u ponedjeljak na razini ministara vanjskih poslova kako bi prihvatilo zajednički prijedlog o reformi UN-a i o sudjelovanju afričkih država u Vijeću sigurnosti.

Dana 22. veljače ministri vanjskih poslova 15 afričkih zemalja dogovorili su se u Swazilandu da će za Afriku zatražiti dva stalna mjesta u Vijeću sigurnosti.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan priprema proširenje Vijeća sigurnosti na nove članice.

"Afrička unija će biti odgovorna za izbor afričkih predstavnika u Vijeću sigurnosti", dodaje se u tekstu, ne navodeći kakav će biti postupak za imenovanje tih dvaju predstavnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙