FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Etiopiji otkriven kostur stariji od "majke svih ljudi"

ADIS ABEBA, 5. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Kostur najstarijega bipeda(dvonošca), star od 3,8 do 4 milijuna godina, pronađen je nasjeveroistoku Etopije, objavili su znanstvenici u subotu.
ADIS ABEBA, 5. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Kostur najstarijega bipeda (dvonošca), star od 3,8 do 4 milijuna godina, pronađen je na sjeveroistoku Etopije, objavili su znanstvenici u subotu.

Novo nalazište se nalazi šezdeset kilometara od mjesta na kojem je 1974. pronađen kostur dosad najstarijega bića za kojeg se pouzdano utvrdilo da je hodalo uspravno, na dvije noge. Taj je kostur je nazvan Lucy i popularno se smatrao "majkom svih ljudi".

"Novo otkriće upućuje da se radi o najstarijem dvonošcu na svijetu. Ono će donijeti revoluciju u naše poimanje evolucije čovjeka", rekao je Bruce Latimer, jedan od istraživača i direktor prirodoslovnoga muzeja u Clevelandu, na konferenciji za novinare u etiopskome nacionalnom muzeju.

Prva kost iskopana je prije tri tjedna u pokrajini Afar na sjeveroistoku zemlje. Znanstvenici procjenjuju da je kostur star od 3,8 do 4 milijuna godina, a prema jednoj kosti skočnoga zgloba može se pretpostaviti da riječ o dvonošcu.

"Ne mogu još do u detalje objasniti kako je hodao, ali s obzirom na zglob, znamo da je bio uspravan", rekao je Latimer.

Ukupno je pronađeno 12 fosila jednoga kostura, rebra, kralješci i zdjelična kost, rekao je etiopski znanstvenik Yohannes Haile Selassie.

Znanstvenici sad moraju odrediti spol i točnu vrstu kojoj je pripadalo biće čiji je kostur pronađen. "Već je jasno da je bio viši od Lucy i dužih nogu (...) a stariji je, što je čudno", priznaje Latimer.

Paleontolog Donald C. Johanson pronašao je 1974. nepotpuni kostur koji je nazvan Lucy, a starost mu je procijenjena na 3,2 milijuna godina i znanstvenici su je dosad smatrali "majkom svih ljudi". Ime Lucy dobila je po pjesmi Beatlesa "Lucy in the Sky with Diamonds" koja je svirala na radiju dok je Johanson sa suradnicima proučavao pronađene fosile.

Lucy je kao dotad najstariji pronađeni fosil, pružila znanstvenicima mnoge nove uvide u razvoj čovjekove vrste. Po Lucy je prozvana nova vrsta - australopitekus afarensis. Johnson je smatrao da je Lucy najstariji zajednički predak svim ljudskim vrstama koje su se kasnije razvile.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙