FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 5. ožujka 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 15,30sati.
ZAGREB, 5. ožujka 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Čelnici zagrebačkog ogranka Liberalne stranke (LS) izrazili su danas spremnost da na lokalnim izborima u Zagrebu koaliraju sa SDP-om i HNS-om, a od koaliranja s HSLS-om su, kažu, odustali zbog koalicijskog sporazuma koji je ta stranka potpisala s HIP-om i HSD-om, koje LS doživljava "predesnima". Predsjednik zagrebačke organizacije LS-a Nenad Kocmur izvijestio je na konferenciji za novinstvo da je ogranak razgovarao sa SDP-om, te je da su obje strane pokazale dobru volju. Zagrebačka organizacija pregovara i s HNS-om, no propali plan ujedinjenja dviju stranaka na nacionalnoj razini uvelike je utjecao i na lokalne koalicije, rekao je Nenad Kocmur. Dodao je kako očekuje da će pregovore o izbornoj suradnji stranka završiti do kraja ožujka.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog bloka Ivić Pašalić, komentirajući danas izjavu premijera Ive Sanadera da bi odgoda pregovora s Europskom unijom (EU) mogla ojačati radikalizam i protueuropske snage u Hrvatskoj, ocijenio je da Vlada pokušava "stvoriti histeriju oko datuma početka pregovora kako bi prikrila vlastitu nesposobnost". "Vlada zlorabi datum početka pregovora i manipulira javnošću kako bi stvorila histeriju i prikrila vlastitu nemoć i nesposobnost rješavanja bilo kojega unutarnjopolitičkog i gospodarskog problema u Hrvatskoj", rekao je Pašalić na konferenciji za novinare. Predsjednik Hrvatskog bloka naglasio je da euroskepticizam ne znači ujedno i protueuropski radikalizam.

SISAK - Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Sisačko-moslavačke županije, koja ima više od 400 bivših pričuvnih i djelatnih policajaca i sadašnjih djelatnih policajaca, danas je na godišnjoj skupštini u Sisku donijela odluku o osnutku takvih udruga u ostalim županijama te o osnutku republičke udruge branitelja - pripadnika policije. Predsjednik Udruge Vjekoslav Blažević, koji je u Domovinskom ratu bio zapovjednik sisačke Policijske postaje i načelnik Uprave za obranu Siska, istaknuo je da su hrvatski branitelji policajci u Sisačko-moslavačkoj županiji zasad jedini u Hrvatskoj osnovali svoju zasebnu udrugu jer kroz sadašnje udruge nisu mogli riješiti svoja statusna i materijalna prava koja im pripadaju kao hrvatskim braniteljima. Naglasio je da su branitelji policajci iz 10-tak županija diljem Hrvatske pokazali zanimanje za osnutak te udruge, te je najavio da će se na proljeće ove godine održati osnivačka skupština Hrvatske udruge branitelja Domovinskog rata policije.

ZAGREB - Govoriti o Ivi Vojnoviću kao srpskom piscu iz Hrvatske promašeno je i apsurdno, izjavio je akademik Nikola Batušić u povodu uvrštavanja toga hrvatskoga književnika u antologiju "Pripovijetka srpskih pisaca iz Hrvatske", koju je objavilo Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta" iz Zagreba u biblioteci "Granice", čiji je urednik Čedomir Višnjić. Batušić je izjavio da je "govoriti danas o Vojnoviću kao srpskom piscu iz Hrvatske čini se ne samo promašenim, već i apsurdnim pokušajem. Tim više što ga je čak i novija srpska književna i kazališna historiografija (Raško V. Jovanović, Bograd, 1974. u opsežnoj monografiji) nedvosmisleno svrstala među hrvatske književnike". Podsjeća kako je Ivo Vojnović (1857.- 1929.) - odgojen i odrastao u protuaustrijskom političkom okružju - bio zaneseni, a nerijetko i empatični pobornik idealnoga jugoslavenstva, u koje se, međutim, potkraj života duboko razočarao.

ZAGREB - U zagrebačku zračnu luku danas su se vratila trojica hrvatskih časnika - pukovnik Stanko Paradžiković, kapetan fregate Robert Marinović i satnik Darko Tkalčić koji su u svojstvu vojnih promatrača sudjelovali u mirovnoj misiji UN-a u Etiopiji i Eritreji. Časnici su bili pripadnici 4. skupine od sedam hrvatskih nenaoružanih vojnih promatrača koja sudjeluje u području mirovne misije UN-a u Etiopiji i Eritreji.

SPLIT - U Splitskom hotelu Marjan održava se danas 1. međunarodna manifestacija maslinovog ulja "Maslina 2005." pod pokroviteljstvom predsjednika republike Stjepana Mesića i Ministarstva poljoprivrede, u organizaciji Saveza maslinara i uljara Splitsko - dalmatinske županije. Osim hrvatskih, sudjeluju i maslinari i uljari iz još osam država: Francuske, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, Albanije, Mađarske i Novog Zelanda. Zanimljivo je da Mađari sudjeluju s uljem koje jedna tvrtka proizvodi iz maslina uzgojenih u zakupljenom masliniku na Hvaru, budući da u svojoj zemlji nemaju maslinike. O stanju i perspektivama hrvatskog maslinarstva na samom početku manifestacije govorio je pomoćnik ministra poljoprivrede Vinko Milat, koji je i otvorio smotru, a predstavio je i operativni projekt sadnje 5500 hektara novih maslinika u Hrvatskoj.

DUBROVNIK - Daliboru Jeliću, Mati Obšivaču i Antoniu Bebiću, osumnjičenima za podmetanje eksplozivne naprave pod obiteljski auto Ivice Volarevića iz Metkovića 25. siječnja 2005. godine, danas je određen jednomjesečni pritvor, potvrdio je istražni sudac Županijskog suda u Dubrovniku Đorđe Benussi. Jednomjesečni pritvor određen je nakon 48-satnog zadržavanja u Istražnom centru. Sva trojica privedeni su u Istražni centar Županijskog suda u Dubrovniku u četvrtak, 3. veljače. Dalibor Jelić (32) iz Slavonskog Broda osumnjičen je za podmetanje eksplozivne naprave ispod vozila Rebeke Volarević, supruge Ivice Volarevića, bivšeg člana Nadzornog odbora i sindikalnog povjerenika tvrtke "Razvitak" iz Metkovića. Za Matu Obšivača (25) i Antonia Bebića (29), obojica iz Metkovića, utvrđeno je da su pomagali u izvršenju toga kaznenoga djela tako što su mu, znajući što Jelić namjerava učiniti, pokazali gdje živi obitelj Volarević i kojim se vozilima koristi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙