FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hatami održao predavanje u HAZU

ZAGREB, 7. ožujka 2005. (Hina) - Iranski predsjednik Mohamad Hatamiodržao je u ponedjeljak u Zagrebu predavanje o filozofskomrazumijevanju rata i zločina istaknuvši važnost dijaloga među narodimai civilizacijama za prevladavanje razlika i sukoba u suvremenomsvijetu.
ZAGREB, 7. ožujka 2005. (Hina) - Iranski predsjednik Mohamad Hatami održao je u ponedjeljak u Zagrebu predavanje o filozofskom razumijevanju rata i zločina istaknuvši važnost dijaloga među narodima i civilizacijama za prevladavanje razlika i sukoba u suvremenom svijetu.

"Dijalog nije stvar izbora, već moralna i ljudska dužnost. Nasilje ne poznaje razgovor i stoga moramo najpredanije raditi na poticanju dijaloga između različitih naroda i civilizacija", istaknuo je Hatami, prvi iranski predsjednik koji je posjetio Hrvatsku na predavanju u Preporodnoj dvorani HAZU-a.

"Ako se netko smatra osovinom svijeta i svoja uvjerenja doživljava kao apsolutnu istinu, očito je da će druge tjerati u red bičem. Ta amoralna samodopadnost ne može uroditi ničim drugim nego ratom, nasiljem i katastrofom", naglasio je iranski predsjednik.

Dodao je da su devedesete bile teške godine za Hrvatsku i njezine susjede, te da će se "zastrašujući rat" osjećati još godinama.

"Zločincu se može oprostiti, ali zločinu nikada", ustvrdio je Hatami koji smatra da zločin, osim slabosti i niskosti počinitelja, pokreće i preobrazba masa.

Poziv na dijalog, nenasilje i suprotstavljanje terorizmu u svijetu bile su glavne poruke Hatamija i hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića u izjavama novinarima nakon njihova sastanka u Uredu Predsjednika.

Dvojica čelnika suglasila su se kako nedavno provedeni izbori u Iraku pokazuju da irački narod želi mir i izrazili nadu da je to uvod u stabilizaciju stanja u toj zemlji. Odbacili su također nasilje i terorizam kao sredstva za postizanje mira između Palestinaca i Izraelaca.

Hrvatski predsjednik je rekao da Hrvatska čvrsto podupire politiku neširenja nuklearnog naoružanja i podupire pregovore Teherana s europskim zemljama o iranskom nuklearnom programu. "Uvjeren sam da Iran u te pregovore ulazi s dobrim namjerama i željom da oni urode obostranom koristi", naglasio je Mesić.

Predsjednik Hatami završit će u utorak svoj dvodnevni posjet Hrvatskoj susretom s predstavnicim Islamske zajednice u Hrvatskoj i s članovima Hrvatsko-iranske skupine prijateljstva Hrvatskog sabora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙