FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska i Iran za dijalog civilizacija

ZAGREB, 7. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatska i Iran osuđuju terorizam izauzimaju se za dijalog naroda i civilizacija u rješavanju svjetskihkriza, istaknuli su u ponedjeljak u Zagrebu hrvatski i iranskipredsjednici, Stjepan Mesić i Mohamed Hatami.
ZAGREB, 7. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatska i Iran osuđuju terorizam i zauzimaju se za dijalog naroda i civilizacija u rješavanju svjetskih kriza, istaknuli su u ponedjeljak u Zagrebu hrvatski i iranski predsjednici, Stjepan Mesić i Mohamed Hatami.

"Probleme bi umjesto nasiljem trebalo rješavati dijalogom, jer se samo na taj način možemo riješiti ratova i sukoba u svijetu i ostvariti blagostanje", rekao je Hatami nakon sastanka s Mesićem u Uredu Predsjednika.

Predsjednik Islamske Republike Iran doputovao je u ponedjeljak u dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj. Riječ je o prvom posjetu nekog iranskog predsjednika Hrvatskoj, i uzvratnom posjetu Hatamija predsjedniku Mesiću, koji je boravio u Iranu u lipnju 2001.

Predsjednik Mesić je rekao nakon sastanka da Hrvatska čvrsto podupire politiku neširenja nuklearnog naoružanja i podupire pregovore Teherana s europskim zemljama o iranskom nuklearnom programu.

"Uvjeren sam da Iran u te pregovore ulazi s dobrim namjerama i željom da oni urode obostranom koristi", naglasio je Mesić.

Osim o bilateralnim odnosima, dvojica državnika razgovarala su o stanju u regiji, Bliskom istoku, Iraku i prilikama u svijetu.

Suglasili su se da nedavno provedeni izbori u Iraku pokazuju da irački narod želi mir i izrazili nadu da je to uvod u stabilizaciju stanja u toj zemlji.

Hatami se zauzeo za okončanje američke okupacije Iraka i naglasio da je siguran i stabilan Irak u interesu Irana i cijelog svijeta. "Želimo da se što prije okonča okupacija Iraka i da UN zajedno s međunarodnom zajednicom može obnoviti zemlju", rekao je Hatami, prvi iranski predsjednik koji je posjetio Hrvatsku.

"Spremni smo pomoći u tome, u suradnji s UN-om i prema našim mogućnostima", istaknuo je Mesić, koji je u službenom posjetu Iranu boravio u lipnju 2001. godine.

Obojica predsjednika odbacila su nasilje i terorizam kao sredstva za postizanja mira između Palestinaca i Izraelaca. "Pozdravljamo prve poteze palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa. Narodi Bliskog istoka zaslužuju mir, a terorizam ne može biti sredstvo da se on postigne", rekao je predsjednik Mesić, a Hatami dodao da se prava palestinskog naroda moraju ostvariti bez nasilja.

Iranski predsjednik se zauzeo za jačanje bilateralnih odnosa dviju zemalja, koje se nalaze na osjetljivim područjima Bliskog istoka i Balkana.

Naše države odlučile su, čuvajući vlastiti identitet, nastaviti putem razvoja i jačanja svog znanstvenog i društvenog položaja u svijetu, rekao je Hatami dodavši kako hrvatska povijest svjedoči o njezinoj važnosti kao dodirnoj točki Istoka i Zapada te Europe i Azije.

Predsjednik Mesić je ocijenio da se odnosi Hrvatske i Irana razvijaju uzlaznom putanjom, no nedovoljno brzo i naglasio da ima dovoljno prostora za njihovo unapređivanje.

Tomu bi, smatraju obojica čelnika, trebali doprinijeti u njihovoj nazočnosti potpisani sporazumi o suradnji akademija znanosti Irana i Hrvatske, radiotelevizija dviju zemalja i gospodarskih komora Zagreba i Teherana.

Predsjednik Hatami će kasnije u ponedjeljak održati predavanje u hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, a najavljen je i njegov susret s predstavnicima Islamske zajednice u Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙