FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bruxelles: Juščenko traži tješnje veze s NATO-om i EU-om

BRUXELLES, 22. veljače 2005. (Hina/dpa) - Ukrajinski predsjednik ViktorJuščenko u utorak je na sastanku s čelnicima 26 zemalja članica NATO-arekao da njegova vlada želi tješnje veze s tom organizacijom i sEuropskom unijom.
BRUXELLES, 22. veljače 2005. (Hina/dpa) - Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko u utorak je na sastanku s čelnicima 26 zemalja članica NATO-a rekao da njegova vlada želi tješnje veze s tom organizacijom i s Europskom unijom.

Novoizabrani prozapadni ukrajinski čelnik ipak nije zatražio brzo članstvo ni u NATO-u ni u EU-u, ali je jasno naznačio kojim putom Kijev želi ići. "Integracija u euroatlantske strukture odredit će našu politiku... i strategije", rekao je Juščenko na sastanku povjerenstva NATO-Ukrajina što se održava na razini predsjednika država i vlada zemalja Saveza u NATO-ovu sjedištu u predgrađu Bruxellesa. Na sastanku je sudjelovao i američki predsjednik George W. Bush.

Prema njegovim riječima, Ukrajina će uvesti "europske standarde", a traži "znatno produbljivanje odnosa s NATO-om... i s EU-om".

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer bio je oprezan i nije obećao nikakav datum eventualnoga pridruživanja Ukrajine NATO-u.

Prema njegovim riječima, Kijev daje važan doprinos zapadnoj sigurnosti, ali, naglasio je Scheffer, ta je zemlja suočena s "golemim i teškim" reformama.

Scheffer je rekao da NATO želi potaknuti praktičnu suradnju i najavio je da će Sjevernoatlantski savez pružiti Ukrajini pomoć kako bi se lakše nosila s hladnoratovskim naslijeđem staroga streljiva i zaliha lakog naoružanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙