FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suđenje Jacksonu izaziva zanimanje, ali i nelagodu

WASHINGTON,6. ožujka 2005.(Hina) - Suđenje pop zvijezdi MichaeluJacksonu za seksualno zlostavljanje dječaka zaokuplja pozornostameričke javnosti i medija, ali s nelagodom budući se radi opedofiliji o kojoj Amerikanci nerado govore.
WASHINGTON,6. ožujka 2005.(Hina) - Suđenje pop zvijezdi Michaelu Jacksonu za seksualno zlostavljanje dječaka zaokuplja pozornost američke javnosti i medija, ali s nelagodom budući se radi o pedofiliji o kojoj Amerikanci nerado govore.

Od prošlog ponedjeljka kada je započelo suđenje u Santa Mariji u Kaliforniji mediji svakodnevno podrobno izvješćuju o ovom, kako je već nazvan, procesu stoljeća.

Stotine novinara iz cijeloga svijeta okupirali su mali kalifornijski grad, a sve veće američke televizijske kuće imaju svoje ekipe na licu mjesta.

Jackson je do sada najslavnija osoba u Sjedinjenim Državama kojoj se sudi za kazneno djelo, i premda je već prešao svoj zenit, njegova međunarodna slava, bogatstvo i ekscentričnost nadilaze sve dosadašnje slične slučajeve.

Mediji i javnost gladni senzacija odmah su prihvatili ovaj dugoočekivani slučaj, ali se ipak primjećuje kako postoje kočnice koje sprječavaju da suđenje postane značajno kao neka ranija, poput suđenja zvijezdi američkog nogometa O.J. Simpsonu 1995. optuženom za ubojstvo bivše žene i njezina ljubavnika. Mogao bi biti manji i od drugog poznatog suđenja Scottu Petersenu koji je nedavno nakon višemjesečnog procesa osuđen na smrt za ubojstvo trudne žene.

Dva su razloga za to, smatraju analitičari.

S medijskim ograničenjima koja je nametnuo sudac zabranivši televizijskim kamerama ulazak u sudnicu izgleda vjerojatno da će suzbiti medijski vatromet, a s njime i interes javnosti. Sa suđenja nema snimaka, a bez njih televizija teško može dulje preživjeti.

K tome, narav samoga slučaja, optužba za seksualno zlostavljanje djeteta, navodi dopisnike da postupaju u rukavicama izbjegavajući posebno odvratne pojedinosti jer pedofilija u Americi nije privlačna tema i ljudi o tome nerado slušaju i pričaju.

Jackson, 46, je optužen za seksualno zlostavljanje 13-godišnjeg dječaka Gavina Arviza na svom ranču Neverland u Kaliforniji 2003. te za zavjeru za otmicu djeteta i prisilno zadržavanje njega i njegove obitelji. Ukoliko bude proglašen krivim "kralj popa" bi mogao bi dobiti do 20 godina zatvora.

Jackson je izjavio da se ne osjeća krivim i tvrdi da je žrtva dječakove majke koja želi od njega izvući novac.

Odsustvo kamera u sudnici znači da se Jacksonovo suđenje neće moći razvijati za javnost kao dramatični serijal u kojem svaki dan prate novu epizodu. Svakodnevna novinarska izvješća ne mogu nadomjestiti neposrednost i emotivnu angažiranost koju donosi živa slika.

Jedine prave televizijske snimke pokazuju dolazak kolone vozila Jacksonove pratnje te njega kako ulazi i izlazi iz suda, a budući da kao i svi drugi umiješani ne smije govoriti o slučaju sve što je do sada rekao bilo je par riječi da suđenje po njega dobro protječe.

Mediji mogu očekivati da će se stvari popraviti kada se na sudu budu počele pojavljivati zvijezde poput Steviea Wandera, Diane Ross i Elizabeth Taylor, koje obrana ima na popisu svjedoka, kao i mladić koji je Jacksona optužio da ga je seksualno iskoristio 1993., kojega će pozvati tužitelj.

Očekuje se da bi proces Jacksonu mogao potrajati šest mjeseci, a službeno se procjenjuje da će koštati oko 3 milijuna dolara.

Suočena s nedostatkom pravih televizijskih snimaka sa suđenja zabavna kablovska televizija E! se dosjetila i svaku večer emitira polusatne emisije u kojima glumci dramatiziraju izabrane dijelove suđenja prethodnog dana, a informacije televizija izvlači iz sudskih transkripata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙