FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Asad najavio povlačenje iz Libanona

ZAGREB, 5. ožujka 2005. (Hina) - Sirijski predsjednik Bašar al Asad jeu subotu u govoru pred sirijskim parlamentom najavio postupnopovlačenje sirijskih postrojbi iz Libanona, javljaju agencije.
ZAGREB, 5. ožujka 2005. (Hina) - Sirijski predsjednik Bašar al Asad je u subotu u govoru pred sirijskim parlamentom najavio postupno povlačenje sirijskih postrojbi iz Libanona, javljaju agencije.

"Povući ćemo sve naše postrojbe iz Libanona na područje Bekaa, a otuda na sirijsko-libanonsku granicu", kazao je Asad kako su prenijele agencije Reuters, France Presse i Deutsche Presse (dpa).

No, kako je dodao Asad, a javlja dpa, sirijsko povlačenje iz Libanona "ne znači i nepostojanje sirijske uloge u Libanonu".

"Naš je strateški interes povezan sa sigurnošću u Libanonu i Siriji", dodao je Asad, prenosi dpa.

Prema Reutersu Asad je izjavio da se dogovorio s libanonskim predsjednikom Emilom Lahoudom da idući tjedan održe sastanak kako bi dogovorili plan povlačenja.

"Ovom mjerom će Sirija ispuniti svoje obveze prema sporazumu Taif te provesti rezoluciju Vijeća sigurnosti 1559", dodao je Asad.

Sporazumom Taif okončan je libanonski građanski rat (1975. do 1990. godine). Rezolucija Vijeća sigurnosti 1559 usvojena prošle godine poziva na povlačenje svih stranih postrojbi iz Libanona.

Sirija je pod jakim međunarodnim pritiskom da se povuče iz Libanona, gdje je rasporedila svoje postrojbe 1976. godine, posebno poslije ubojstva libanonskog premijera Rafika Haririja.

Asad se, prenosi France Presse, osvrnuo i na taj tragični događaj, istaknuvši da je potrebno što prije identificirati počinitelje atentata na Haririja.

"Otkriti počinitelje atentata je sirijska i libanonska potreba", kazao je Asad, prenosi France Presse.

Kako je rekao Asad, to je ubojstvo izvedeno da bi se "pojačali sukobi i oživjeli neprijeteljski osjećaji protiv Sirije".

No, Asad je u svom govoru priznao da "sirijsko djelovanje u Libanonu nije uvijek bilo pravedno". "Dogodile su se neke pogreške i Libanonu", kazao je Asad.

Asad je u svom govoru, prenosi France Presse, istaknuo i da je mir na Bliskom istoku moguć samo ako se Siriji vrati teritorij koji je pod okupacijom Izraela.

"Mir se ne može ostvariti u regiji ako nam se ne vrati naša zemlja koju je okupirao Izrael", kazao je sirijski predsjednik prema agenciji France Presse.

Sirijska visoravan Golan pod izraelskom je okupacijom od 1967. godine, a sirijsko-izraelski mirovni pregovori su zamrznuti od siječnja 2000. godine. Sirija je ponudila obnoviti pregovore ali je Izrael odbio.

Asad je u tom kontekstu kazao kako ne očekuje skori mir s Izraelom ali da će on nastaviti s pokušajima da se mir postigne. "Vjerujemo da će mirovni proces do daljnjeg ostati blokiran. Međutim, unatoč tome ne možemo prestati govoriti o mirovnom procesu i našoj kontinuiranoj želji da se on postigne", rekao je Asad parlamentu.

Asad je istaknuo kako je izraelsko odbijanje obnove pregovora o Golanskoj visoravni pokazalo kako Izrael ne misli ozbiljno o mirovnom procesu. Rekao je također kako je za mirovni proces potreban iskreni posrednik, ali da Sjedinjene Države kao saveznik Izraela ne mogu igrati tu ulogu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙