FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael skeptičan u vezi povlačenja Sirije iz Libanona

JERUZALEM, 2. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Izrael je u srijeduizrazio sumnjičavost u vezi izjava sirijskog predsjednika Bašaraal-Asada da bi Damask mogao povući svoje vojnike iz susjednog Libanonau roku od sljedećih nekoliko mjeseci.
JERUZALEM, 2. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Izrael je u srijedu izrazio sumnjičavost u vezi izjava sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da bi Damask mogao povući svoje vojnike iz susjednog Libanona u roku od sljedećih nekoliko mjeseci.

"On (Asad) govori mnogo stvari kada je suočen sa zahtjevima međunarodne zajednice", kazao je viši izraelski dužnosnik za britansku novinsku agenciju Reuters, dodajući: "ali mi u to ne vjerujemo dok ne vidimo da se to stvarno i dogodilo".

Asad je, pod sve većim pritiskom nakon protesta koji su uslijedili nakon prošlomjesečnog ubojstva bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja, u intervjuu za Time kazao da će Sirija uskoro povući svoje vojnike iz Libanona.

"To bi se trebalo uskoro dogoditi, možda u roku od nekoliko mjeseci. Ne kasnije", kazao je Asad za Time.

Izrael i SAD su Damask optužili za prošlotjedni samoubilački napad u Tel Avivu u kojem je poginulo pet Izraelaca, iako je Sirija odbila te optužbe.

Asadove izjave po prvi puta su dale naslutiti da Sirija razmatra brzo povlačenje iz Libanona - što je i predviđeno rezolucijama UN-a.

Ali izraelski je dužnosnik u srijedu istaknuo da povlačenje svih sirijskih vojnika iz Libanona neće biti dovoljno.

"Ne moraju otići sirijski vojnici, već sirijske obavještajne službe koje već više od 25 godina upravljaju terorističkim aktivnostima", dodao je.

Izraelski premijer Ariel Sharon nedavno je kazao da je sirijsko povlačenje iz Libanona novi uvjeti za obnovu mirovnih pregovora s Damaskom, koji su prekinuti 2000. godine.

Sharon je također istaknuo da pregovori neće biti mogući sve dok Sirija ne zatvori urede palestinskih militantnih organizacija u Damasku i ne dozvoli libanonskoj vojsci da se razmjesti na izraelsko-libanonskoj granici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙