FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Il Piccolo: Lov na Gotovinu

ZAGREB, 4. ožujka 2005. (Hina) - Ostalo je malo vremena do ključnogdatuma za Hrvatsku a Europa je za sada daleko, ocjenjuje u petaktršćanski Il Piccolo u članku posvećenom slučaju Gotovina i početkuhrvatskih pregovora o članstvu u Europskoj uniji u kojem opširno pišei o životnom putu Ante Gotovine.
ZAGREB, 4. ožujka 2005. (Hina) - Ostalo je malo vremena do ključnog datuma za Hrvatsku a Europa je za sada daleko, ocjenjuje u petak tršćanski Il Piccolo u članku posvećenom slučaju Gotovina i početku hrvatskih pregovora o članstvu u Europskoj uniji u kojem opširno piše i o životnom putu Ante Gotovine.

S obzirom na stanje, već se naslućuju mogući scenariji u slučaju izostanka uhićenja Ante Gotovine, piše list procjenjujući da bi EU mogao odlučiti preispitati to pitanje do lipnja. Mišljenje Carle del Ponte bit će u svakom slučaju temeljni element u odluci Unije o početku pregovora s Hrvatskom 17. ožujka, napominje list i dodaje kako "bruxelleski diplomatski izvori naglašavaju da su hrvatske vlasti napravile 'grešku u računu'".

"Do prije kratkog vremena postojali su snažni odnosi Gotovine s onim sigurnosnim sektorima koji su izbjegli široki proces reformi koje je zemlja provela posljednjih godina", kaže neimenovani diplomatski izvor iz Bruxellesa, prenosi list.

Ante Gotovina je trenutno najtraženiji čovjek na svijetu, piše Il Piccolo i podsjeća da su hrvatske vlasti više puta rekle kako ga ne mogu uhititi jer se na nalazi u Hrvatskoj. Predsjednik Mesić ističe da Hrvatska nema razloga štititi Gotovinu i postavlja pitanje "zašto bi branili jednog pustolova", piše list.

"U Hrvatskoj njegov život nastavlja biti legenda i mnogi u njemu vide neku vrstu križara za nacionalni suverenitet osvojen po visokoj cijeni u sukobu sa Srbima", piše list u uvodu u biografiju Ante Gotovine ocjenjujući je "koncentratom pustolovina, pljački, paravojnih akcije i nemirnog plivanja između zakonitog i nezakonitog" koji bi mogao biti i predložak piscima pustolovnih romana poput južnoafričkog Wilbura Smitha.

List u članku opširno piše o životnom putu Ante Gotovine prenoseći i navode iz optužnice haaškog Suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije. Glede nagađanja o Gotovininom kretanju nakon podizanja optužnice list podsjeća i da je ICTY primio izvješće da Gotovini nije izdana francuska putovnica koje je kasnije opovrgnuo novinar Le Mondea Piotr Smolar koji tvrdi da je Gotovina prvu francusku putovnicu dobio 1979. godine, drugu 1988., a da je treću izdalo francusko veleposlanstvo u Zagrebu 11. travnja 2001. godine.

"U prosincu 2001. godine francuska policija putem informatora doznaje da bi se Gotovina mogao nalaziti u Nizzi. Izvršeno je nekoliko provjera među plaćenicima iz bivše Jugoslavije no ništa se nije utvrdilo. U veljači 2003. Gotovina se navodno sklonio u malo selo u blizini Calvija na Korzici zahvaljujući prijateljstvima s drugovima po oružju iz Legije stranaca. Brinući se da dokažu kako srpski vojnici nisu jedina meta međunarodne pravde Sjedinjene Države nude nagradu od 5 milijuna dolara za uhićenje generala. Francuska policija, kako piše Le Monde, 8. listopada 2003. ustvrdila je da je general navodno izbarao sakriti se na jugoistoku Francuske zahvaljujući pomoći međunarodne mreže u krugovima krajnje desnice i organiziranog kriminala koju je sam uspostavio dok je bio legionar. Gotovina bi, po tim navodima, na regionalnoj razini uživao dovoljnu mafijašku zaštitu od lokalnih ličnosti da bi mogao živjeti bez skrivanja i 'putovati u inozemstvo bez posebnih teškoća'. No nakon izvršenja međunarodnog sudskog zahtjeva za informacijama niti jedan francuski policijski organ nikada nije službeno zadužen da traži bjegunca", piše tršćanski list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙