FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDSS protiv glasovanja Vukovaraca izvan Vukovara

VUKOVAR, 4. ožujka 2005. (Hina) - Državnom izbornom povjerenstvu danasje iz Gradske organizacije Samostalne demokratske srpske stranke(SDSS) u Vukovaru poslan zahtjev da se na idućim lokalnim izborimaprognanim Vukovarcima onemogući glasovanje izvan grada, potvrdio jepredsjednik GO SDSS-a Svetislav Lađarević.
VUKOVAR, 4. ožujka 2005. (Hina) - Državnom izbornom povjerenstvu danas je iz Gradske organizacije Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) u Vukovaru poslan zahtjev da se na idućim lokalnim izborima prognanim Vukovarcima onemogući glasovanje izvan grada, potvrdio je predsjednik GO SDSS-a Svetislav Lađarević.

"Ne tražimo ništa drugo nego dosljednu provedbu Izbornog zakona", rekao je Lađarević za Hinu, dodavši kako su na "prošlim lokalnim izborima prije četiri godine u izbornim rezultatima u Vukovaru prevagnuli upravo glasovi iz više od 50-ak mjesta u Hrvatskoj u kojima se nalaze prognani Vukovarci".

Po riječima predsjednika Izvršnog odbora SDSS-a Bore Rkmana "nije logično da se prognanim Vukovarcima dopusti da glasuju izvan Vukovara, a to nije dopušteno, primjerice, Srbima koji žive u Podunavlju, a izbjegli su iz Petrinje i čekaju, kao i Vukovarci, povratak u svoje domove".

"Zauzimamo se za dosljednu provedbu Izbornog zakona koji predviđa da se isključivo može glasovati u mjestima prebivališta", napominje Rkman i dodaje kako se ta odredba, kad je riječ o glasovanju Vukovaraca, do sada redovito kršila.

"Dosljednom primjenom odredaba Izbornog zakona ukinula bi se svaka mogućnost manipuliranja izbornim rezulatatima u Vukovaru, za što je do sada postojala mogućnost", kaže Rkman.

Po podatcima Regionalnog ureda za prognanike i izbjeglice u Vukovaru do sada su se u Vukovar vratila 11.833 Vukovarca ili 53,6 posto prognanih iz toga grada 1991., a u progonstvu su još 2302. Procjenjuje se kako se izvan Vukovara nalazi još oko 6000 Vukovaraca koji su zbog raznih razloga izgubili status prognanika te se u službenim statistikama više ne vode kao osobe koje čekaju na povratak u Vukovar.

(Hina) xzdra yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙