FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 12. veljače 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 21 sat.
ZAGREB, 12. veljače 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

PAZIN - Predsjednik SDP-a Ivica Račan izjavio je danas kako je uvjeren da premijer Ivo Sanader čini sve što je moguće ne bi li se uhitio general Ante Gotovina. "Međutim to ne znači da svi u Hrvatskoj i u ovoj vlasti to isto čine", rekao je Račan na konferenciji za novinare u Pazinu. "Nadam se da će planirani termin početka pregovora Hrvatske s EU biti ispoštovan, ali pod uvjetom da ova vlast uspije uvjeriti europske partnere u svoju vjerodostojnost, odnosno da čini doista sve što je u njezinoj mogućnosti da uhiti generala Gotovinu", rekao je predsjednik SDP-a.

PAZIN - Predsjednik SDP-a Ivica Račan i predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić priopćili su danas na konferenciji za novinare u Pazinu su da su se dogovorili o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Po Jakovčićevim riječima, IDS i SDP u Istri će nastupiti odvojeno, uz predizborne i poslijeizborne dogovore, a u Primorsko-goranskoj županiji nastupiti će zajedno. No, dodao je, te će dvije stranke u Puli nastupiti sa zajedničkom izbornom listom. "Ovom suradnjom jačamo opciju lijevog centra, koja će u Hrvatskoj preuzeti vodeću poziciju", rekao je predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić.

ZAGREB - Dvije djevojčice iz Sv. Ivana Zeline, koje su u ponedjeljak 7. veljače nestale na putu do škole, nađene su sinoć oko ponoći u Paromlinskoj ulici, u širem središtu Zagreba. Sestre Gordanu (14) i Silviju (15) Prugovečki prepoznao je jedan građanin te dojavio policiji, nakon čega su djevojčice zbrinute i odvedene roditeljima, doznaje se u zagrebčkoj policiji. Razlog njihovog nestanka nije bila otmica kako se nagađalo u medijima, već, kažu u policiji, slabe ocjene u školi.

OSIJEK - Saborski zastupnik SDP-a Ivica Pančić izjavio je danas kako nema nijednog ozbiljnog razloga da se Park prirode Kopački rit ne proglasi nacionalnim parkom jer bi to pridonijelo očuvanju eko-sustava, većoj gospodarskoj koristi zahvaljujući razvoju turizma, te većemu međunarodnom ugledu zemlje, koja bi pokazala da štiti svoja prirodna bogatstva. Pančić, jedan od predlagatelja zakona o proglašenju Kopačkoga rita nacionalnim parkom, je to rekao na okruglome stolu koji je o toj temi organizirao osječki SDP. Prijedlogu su se usprotivili dužnosnici Uprave osječke podružnice "Hrvatskih šuma", ističući kako treba poduprijeti Vladino stajalište da se zadrži dosadašnja razina zaštite tog područja uz pojačan nadzor.

VUKOVAR - Na sjednici Glavnog odbora Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), održanoj danas u Vukovaru, razmatrane su pripreme za skorašnju izbornu skupštinu stranke te prijedlog strategije SDSS-a za lokalne izbore. Nakon završetka sjednice, predsjednik Izvršnog odbora SDSS-a Boro Rkman izjavio je da su članovi Glavnog odbora, kao jedinog kandidata, za predsjednika SDSS-a poduprli sadašnjeg predsjednika stranke Vojislava Stanimirovića. Govoreći o strategiji stranke za lokalne izbore, Boro Rkman je rekao kako pretpostavljaju da bi SDSS samostalno trebao sastaviti vlast u 17 općina, a u 11 općina stranka bi trebala bitno utjecati na sastavljanje vlasti.

ČAKOVEC - U sklopu dvodnevne Radionice o provedbi nacionalnog programa za Rome predstavnici Vladina Ureda za nacionalne manjine, Vijeća Europe i Europske komisije danas su boravili u Međimurskoj županiji kako bi više doznali o problemima međimurskih Roma. Posjetili su romsko naselje u Kuršancu, u blizini Čakovca, i Dječji vrtić "Pirgo", u kojem se organizirano provodi predškolski odgoj romskih mališana. Predstojnica Vladina Ureda za nacionalne manjine Milena Klajner izjavila je da se program za Rome provodi prema planu, dodajući da su i gosti iz Europske unije izrazito zadovoljni predškolskim odgojem Roma u Međimurskoj županiji.

ZAGREB - Rijeka Orljava, na kojoj su jutros primijećene masne mrlje, zagađena je u dužini oko tri kilometra, a utvrđeno je da je zagađena iz požeške gradske kanalizacije, izvijestili su poslijepodne Državni centar 112 i Vodopravna inspekcija. Oko 12 sati specijalizirana tvrtka počela je čistiti rijeku, proglašen je drugi stupanj ugroženosti vode, a intenzivno se traga za zagađivačem i mjestom s kojeg je rijeka zagađena. Županijski vodopravni inspektor Ivan Budimir rekao je kako zasad nema vidljivih posljedica onečišćenja, barem kad je riječ o ribljim vrstama.

SLAVONSKI BROD - Predsjednik Hrvatskoga seljačkog saveza Darko Grivičić izjavio je danas da smjena Krešimira Kuterovca s čela Hrvatskoga stočarskog centra nema veze sa strukom, nego s Vladinom politikom. "Riječ je o političkoj čistki i zato pozivam sve oporbene stranke da razmisle žele li zaista s ovakvim HDZ-om ući u Europu", rekao je Darko Grivičić na konferenciji za novinare u Slavonskome Brodu. Krešimir Kuterovac na čelo Hrvatskoga stočarskog centra došao je u kvoti Hrvatske seljačke stranke, ali u zakonitom postupku - nakon raspisanog natječaja na kojemu je pobijedio, istaknuo je Darko Grivičić.

POŽEGA - Obilježavajući 82. godišnjicu rođenja poznatoga hrvatskog književnika, putopisca i slikara Matka Peića, danas je zavičajna udruga "Stari Požežani" na rodnu kuću tog istaknutog Požežanina postavila spomen-ploču. Na taj se način, kako je istaknuo predsjednik te udruge Željko Muljević, Požežani žele odužiti svojem sugrađaninu, rođenom 10. veljače 1923. godine, koji je svojim radom i djelima ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj umjetnosti i književnosti. Matko Peić umro je 30. listopada 1999. u Zagrebu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙