FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Indonezijski hominid nova ljudska vrsta?

WASHINGTON, 4. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Djelomičan kostur metarvisokog hominida koji je pronađen 2003. godine u jednoj indonezijskojpećini, nakon čega je dobio nadimak "Hobit", vjerojatno predstavljaprvi put otkrivenu patuljastu vrstu čovjeka, objavila je skupinaznanstvenika u "Science Expressu".
WASHINGTON, 4. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Djelomičan kostur metar visokog hominida koji je pronađen 2003. godine u jednoj indonezijskoj pećini, nakon čega je dobio nadimak "Hobit", vjerojatno predstavlja prvi put otkrivenu patuljastu vrstu čovjeka, objavila je skupina znanstvenika u "Science Expressu".

Skupina znanstvenika došla je do tog zaključka nakon analize lubanje oko 18.000 starog kostura, jednog od nekoliko koliko ih je iskopano prije otprilike dvije godine na indonezijskom otoku Flores.

Iako se o tom zaključku vode rasprave, kosturu, vjerojatno žene u zrelim godinama života, dano je ime nove vrste Homo florensis, prema otoku na kojem je pronađen.

Znanstvenici su kostur nazvali Hobit prema liku iz knjige J.R. Tolkiena, autora "Gospodara prstenova".

Znanstvenici iz SAD-a, Australije i Indonezije usporedili su kostur s kosturima ljudi, čimpanzi i drugih ljudskih predaka kako bi odredili radi li se samo o pigmejskom obliku čovjeka, osobi čiji je rast zaustavljen velikim poremećajem ili jednostavno o potpuno novoj vrsti.

Nakon što je stvoren detaljan trodimenzionalni model lubanje zahvaljujući računalnoj tomografiji, znanstvenici su rekonstruirali vjerojatne crte Hobitovog mozga te ga usporedili s drugim hominidnim mozgovima i lubanjama.

Prema znanstvenom izvješću, dojam koji je ostavljao ženin mozak davao je jake naznake da se radi o ljudskom kosturu. "To je bilo iznenađenje jer je mozak bio tako mali da je nalikovao na čimpanzin, no bilo je vjerojatnije da pripada razvijenijem biću", kazao je Dean Falk, voditelj istraživanja.

"Mozak je jedinstven. Ta je ljudska vrsta bila sposobna za vrlo složena ponašanja. Znamo da su ti mali ljudi lovili i izrađivali sofisticirani alat", kazao je australski antropolog Mike Morwood.

Međutim, neki znanstvenici među kojima jedan indonezijski antropolog i jedan australski akademik koji su pregledali ostatke osporavaju ovo izvješće i tvrde da Hobit pripada vrsti homo sapiensa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙