FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD bi mogao izgubiti vodeću ulogu u znanosti i tehnologiji

WASHINGTON, 18. veljače 2005. (Hina/AFP) - Udio Sjedinjenih Država uizvozu visokih tehnologija diljem svijeta smanjen je s 31 posto na 18posto u proteklih 20 godina, što ukazuje na mogući gubitak američkevodeće pozicije u području znanosti i tehnologija, upozoravajutamošnji stručnjaci.
WASHINGTON, 18. veljače 2005. (Hina/AFP) - Udio Sjedinjenih Država u izvozu visokih tehnologija diljem svijeta smanjen je s 31 posto na 18 posto u proteklih 20 godina, što ukazuje na mogući gubitak američke vodeće pozicije u području znanosti i tehnologija, upozoravaju tamošnji stručnjaci.

Vodeće američke kompanije i znanstvena i poslovna udruženja, koje su osnovale stručnu skupinu za budućnost američkih inovacija, zazvonile su na uzbunu objavom izvješća koji ukazuje na postupno slabljenje SAD-a kao svjetskog čelnika u znanstvenim i tehnološkim istraživanjima.

"Američki poslodavci primorani su okretati se inozemstvu budući su suočeni s nedostatkom kvalificiranih, tehnički obučenih talenata u SAD-u", kazao je Craig Barrett, izvršni direktor Intela, član te stručne skupine. "Ako se takav trend nastavi, nove tehnologije i konstelacija pratećih industrija koje ih potpomažu, sve će više razvijati inozemstvo a ne nas", dodao je.

Naznake teškoća istaknutih u tome izvješću rangiraju od usporavanja rasta tehničkih istraživanja do stagnacije vladinog financiranja temeljnih znanosti.

Kako je američki udio u globalnom izvozu visokih tehnologija opadao, Kina, Južna Koreja i druga azijska gospodarstva u razvoju povećavala su svoje sa sedam posto u 1980. na 25 posto u 2001., pokazuje to izvješće.

Štoviše, visokotehnološke industrije u devedesetima su rasle brže u mnogim azijskim zemljama nego u SAD-u. Ključni razlog takve pojave mogao bi biti u slabljenju zanimanja kojeg mladi Amerikanci pokazuju za znanost i inženjerstvo, kaže se još u tome izvješću.

To stručno tijelo, koje među ostalim članovima čine softverski div Microsoft, računalni Hewlett-Packard i nacionalna udruženja matematičara, kemičara i fizičara, predlaže povećanje vladine potpore za temeljna istraživanja u znanosti i inženjerstvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙