FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki parlamentarci i biznismeni traže više novca za istraživanja

WASHINGTON, 17. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Američka vlada moraosjetno povećati izdvajanja za znanstvena istraživanja kako SAD ne bizaostao za Indijom, Kinom i drugim zemljama koje bilježe brzinapredak, objavili su čelnici iz područja gospodarstva i obrazovanja.
WASHINGTON, 17. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Američka vlada mora osjetno povećati izdvajanja za znanstvena istraživanja kako SAD ne bi zaostao za Indijom, Kinom i drugim zemljama koje bilježe brzi napredak, objavili su čelnici iz područja gospodarstva i obrazovanja.

Odluka Bushova kabineta o blagom povećanju sredstava namijenjenih istraživanju i razvoja neće biti dovoljna da zaustavi eroziju vodeće uloge SAD-a na području tehnologije, upozorili su oni. "Riječ je o tihoj krizi a američka psiha ne reagira dobro na tako nešto. Nije riječ ni o tsunamiju ni o lansiranju satelita Sputnik", tumači izvršni direktor Interl Corp. Craig Barrett.

I zastupnici američkog Kongresa zatražili su na sjednici na Capitol Hillu veća izdvajanja za potrebe istraživanja. Na saslušanju o izdvajanjima za potrebe istraživanja predsjednik odbora zastupničkog doba za znanost republikanac Sherwood Boehlert proglasio je američki državni proračun neprimjerenim.

Bushov kabinet predložio je za dolazeću fiskalnu godinu proračunska sredstva u visini 132,3 milijardi dolara za potrebe istraživanja i razvoja, što je jedan posto više u odnosu na prethodnu godinu dok se mnogi drugi vladini programi suočavaju s oštrim smanjenjem sredstava.

Većina tog novca namijenjena je ipak specifičnim vojnim projektima koji će relativno skoro donijeti rezultate a ne bazičnim znanstvenim istraživanjima koji donose rezultate na dulji rok, konstatirali su članovi operativne skupine za istraživanje budućnosti inovacija u Americi.

Europski znanstvenici danas objavljuju više znanstvenih radova nego njihovi kolege u SAD-u. Istodobno je manje vjerojatno da će američki studenti kao glavni predmet studija izabrati znanost i inženjerstvo nego njihovi kolege u inozemstvu.

U Kini će ove godine pet puta više studenata diplomirati na području znanosti i inženjerstva nego u SAD-u, upozoravaju gospodarski čelnici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙