FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Broj kaznenih djela lani povećan za 7,7 posto

ZAGREB, 4. ožujka 2005. (Hina) - Unatoč povećanju broja kaznenih djelau Zagrebu za 7,7 posto u odnosu na godinu ranije policijski čelniciocijenili su danas da je sigurnosno stanje u metropoli 2004. bilozadovoljavajuće.
ZAGREB, 4. ožujka 2005. (Hina) - Unatoč povećanju broja kaznenih djela u Zagrebu za 7,7 posto u odnosu na godinu ranije policijski čelnici ocijenili su danas da je sigurnosno stanje u metropoli 2004. bilo zadovoljavajuće.

Zagreb spada u sigurnije europske glavne gradove, istaknuto je na konferenciji za novinare na kojoj je zagrebačka policija predstavila izvješće o sigurnosti i svom radu u prošloj godini.

Razloge zadovoljstvu policija nalazi u činjenici da je, unatoč rastu ukupnog broja kaznenih djela, povećan broj riješenih slučajeva, posebno onih najtežih, poput ubojstava i zlouporaba droga, ali i nedjela koja spadaju pod organizirani i gospodarski kriminal.

Tako ističu da je 2004. jedina godina u posljednjem desetljeću u kojoj je razriješeno svih 14 prijavljenih ubojstava, a povećana je i razriješenost kazenih djela protiv imovine na koje otpada najveći postotak kriminala. Osim teških krađa i krađa najviše kaznenih djela odnosi se na zlouporabu droga, a najznačajnije je porastao broj razbojstava.

Od 1067 razbojstava policija je razriješila tek nešto više od trećine takvih slučajeva. U posljednjih nekoliko godina bilježi se stalni porast razbojništava u kioske i trgovine te u novčarske ustanove, posebno kladionice. Razlog tomu policija vidi u nedovoljnom ulaganju u zaštitu, a ističu da je upravo zbog ugradnje alarmnih sustav, neprobojnih stakala, video nadzora i protuprovalnih vrata posljednjih godina smanjen broj upada u banke i pošte.

Povećan je i broj djela iz organiziranog kriminala, a prednjače krivotvorenje novca i vrijednosnih papira te iznude.

Zadovoljavajućim je ocijenjeno i stanje javnog reda i mira, uz opasku da se veća narušavanja zabilježena samo u vrijeme "zanimljivijih" sportskih događaja.

U policiji ističu i da je broj prometnih nesreća i najtežih posljedica znatno smanjen od uvođenja rigoroznih kazni propisanih novim zakonom koji je stupio na snagu krajem kolovoza prošle godine.

Zagrebački policajci ove su godine svoje rezultate po prvi puta usporedili s policijskim rezultatima iz Varšave, Berlina, Ljubljane, Beča i Budimpešte. Prema tim podacima Zagreb spada u sigurnije gradove, a u postocima ima najviše razriješenih kaznenih djela.

Prioritet za ovu godinu ostaje rješavanje i suzbijanje najtežih nedjela, a posebno korupcije i organiziranog kriminala, kazao je načelnik zagrebačke policija Krešimir Šulc. Najavio je unutarnji preustroj kojim bi pokrili nedostatke u ljudstvu jer, kako je rekao, zagrebačka policija radi s manjim brojem ljudi nego što je predviđeno sistematizacijom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙