FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren prvi ZagrebDox - međunarodni festival dokumentarnoga filma

ZAGREB, 22. veljače 2005. (Hina) - Prvi međunarodni festivaldokumentarnoga filma ZagrebDox u ponedjeljak na večer je otvoren uzagrebačkome kinu "Europa" projekcijama kratkog filma "Beskoristanpas" Kena Wardropa" i cjelovečernjeg dokumentarnog filma "Bijelidijamant" Wernera Herzoga.
ZAGREB, 22. veljače 2005. (Hina) - Prvi međunarodni festival dokumentarnoga filma ZagrebDox u ponedjeljak na večer je otvoren u zagrebačkome kinu "Europa" projekcijama kratkog filma "Beskoristan pas" Kena Wardropa" i cjelovečernjeg dokumentarnog filma "Bijeli dijamant" Wernera Herzoga.

Organizator Festivala je FACTUM - dokumentarno filmski projekt, a od 21. do 26. veljače zagrebačkoj publici u pet kina u središtu grada predstavit će se 99 dokumentarnih filmova.

Osnovna značajka tih filmova jest da su to kreativni dokumentarci, istaknuo je na svečanosti otvorenja programski direktor FACTUM-a Nenad Puhovski.

Izrazio je nadu da će prvo "izdanje" ZagrebDoxa pružiti Zagrepčanima užitak gledanja dokumentarnoga filma, te da će "početi i nova era za dokumentarni film u Hrvatskoj".

Nenad Puhovski je rekao kako je ZagrebDox rezultat rada skupine ljudi, među kojima je i Dana Budisavljević, koja je pak kazala kako vjeruje da će Festival vratiti publiku u kino dvorane u centru grada, koje su dio gradske tradicije i kulture.

Na Festivalu će biti dodijeljene i četiri nagrade - za najbolji međunarodni i regionalni film, za najboljega mladog redatelja te za najbolji film u izboru publike.

Na čelu međunarodnoga žirija je hrvatski redatelj Krsto Papić koji je na svečanosti na simboličan način - stavljanjem na glavu bejzbolske kape - odao priznanje američkom redatelju Michaelu Mooreu za njegove, kako je rekao Papić, zasluge za povećano zanimanje za dokumentarni film.

Međunarodni festival dokumentarnog filma otvorio je pročelnik Gradskoga ureda za kulturu Vladimir Stojsavljević, ocjenivši da se iskazivanje zanimanja za dokumentarni film može shvatiti i kao traženje vjerodostojnosti, odnosno istinitosti.

Projekciju cjelovečernjega - 90-minutnoga filma poznatoga njemačkog redatelja Wernera Herzoga, koji je pripovijest o realizaciji ideje mladoga britanskog znanstvenika da ponovno aktualizira let cepelinom, zagrebačka je publika, prva u Hrvatskoj, vidjela u High Definition formatu koji jamči vrhunsku kvalitetu projekcije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙