FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sa sjednice Vlade

ZAGREB, 3. veljače 2005. (Hina) - Sa sjednice Vlade
ZAGREB, 3. veljače 2005. (Hina) - Sa sjednice Vlade

HINA - Financijski servis

Bruto domaći proizvod po stanovniku u Hrvatskoj je prošle godine iznosio 6.225 eura ili 7.731 dolar, procjena je koju je danas na sjednici Vlade iznio ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Jakov Gelo.

BDP po stanovniku u kunama u 2004. je iznosio 46.658 kuna.

Vlada je danas prihvatila i prijedlog godišnjeg plana statističkih istraživanja, a prema kojemu se u ovoj godini planira provesti 340 statističkih istraživanja.

Vlada je Saboru na donošenje uputila i konačni tekst novog zakona o obveznim odnosima.

Taj zakon, sa više od 1.200 članaka, stupio bi na snagu 1. siječnja 2006., osim odredbi o kamatama koje bi se primjenjivale dvije godine nakon toga.

Slijedom novog zakona zatezne i ugovorne kamate vezivat će se uz eskontnu stopu Hrvatske narodne banke.

Saboru su upućene i izmjene Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Udio invalidnih osoba u ukupnom stanovništvu Hrvatske je 9,7 posto. Oko 7,4 posto invalida u radnoj dobi je stalno zaposleno, dok ostali primaju pomoć u sustavu socijalne skrbi, a u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje evidentirano je oko 7.500 osoba s invaliditetom.

Proračun je za primjenu Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju invalida u ovoj godini osigurao 20 milijuna kuna, a 84 milijuna kuna treba se prikupiti od posebnog doprinosa za poticanje zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Taj su poseban doprinos dužni obračunavati i uplaćivati svi poslodavci koji zapošljavaju više od 20 radnika, a uplaćivat će se u Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Hrvatska Vlada prihvatila je danas inicijativu da se osnuje hrvatsko-slovenska Povijesna komisija koja treba pozitivno razmotriti povijesne odnose dviju država i dvaju naroda.

Zadaća te komisije nije da nađe rješenja za otvorena granična pitanja, nego da osvijetli povijesne činjenice, rekao je na sjednici Vlade premijer Ivo Sanader.

Ponovio je da će se, ako se ne nađe bilateralno rješenje za otvorena pitanja između dviju država, ići na međunarodnu arbitražu.

Oko četvrtine hrvatskog stanovništva bilo je izloženo izravnom ratnom stresu, upozorava se u novom Nacionalnom programu psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima iz Domovinskog rata kojeg je danas prihvatila Vlada.

Resorno Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti zadužila je da u roku tri mjeseca izradi sve akte nužne za njegovu provedbu.

Hrvatska, po podatcima iz Programa, ima 34.610 ratnih vojnih invalida, a najčešća im je dijagnoza PTSP.

Istraživanje provedeno između 1995. i 1998., na uzorku od oko 3.200 branitelja, pokazalo je zastupljenost

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙