FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završen Prvi pčelarski sajam

BJELOVAR, 13. veljače 2005. (Hina) - U Gudovcu blizu Bjelovaraposlijepodne je završen Prvi pčelarski sajam, na kojem je sudjelovao51 izlagač - proizvođači meda iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine iMađarske.
BJELOVAR, 13. veljače 2005. (Hina) - U Gudovcu blizu Bjelovara poslijepodne je završen Prvi pčelarski sajam, na kojem je sudjelovao 51 izlagač - proizvođači meda iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Mađarske.

Danas, drugog dana Sajma održana su stručna predavanja i okrugli stol o bolestima i zdravstvenoj zaštiti pčela.

Profesor dr. Zoran Grgić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu govorio je o mogućnostima i motivaciji kad je riječ o poslovnom povezivanju pčelara u zadruge i otporu prema tome, što će biti posebice važno u prilagodbi europskim uvjetima.

Rezultati istraživanja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji pokazali su da naši pčelari još odgađaju ulazak u bilo kakve poslovne organizacije, pa i u zadruge. Većina se nada da će se i dalje neprofesionalno baviti pčelarstvom i med prodavati na svojemu gospodarstvu.

Na Sajmu je istaknuto da se u Hrvatskoj na godinu proizvede tri tisuće tona meda visoke kakvoće, vrijednog 150 milijuna kuna.

Hrvatska pčelarska zajednica ima oko tri tisuće članova, koji imaju 200 tisuća pčelinjih zajednica. To je ipak više od godine 2002., kada su hrvatski pčelari imali samo 101 tisuću pčelinjih zajednica.

No, trenutačno se za ispašu pčela u Hrvatskoj iskorištava samo tri posto površina, a stručnjaci procjenjuju da bi razvojem pčelarstva u našoj zemlji posao moglo naći još 2000 ljudi.

Na Sajmu je upozoreno i da je na našem tržištu sve više uvoznog meda, osobito iz Kine, što je srušilo cijene domaćeg meda, čija je kakvoća znatno bolja od uvoznog.

Istaknuto je i kako se u Hrvatskoj povećava proizvodnja meda, a budući da Europa podmiruje samo polovicu svojih potreba, otvorena je velika mogućnost prodaje na tom tržištu.

Jučer je austrijski predavač Hermann Pechhacker govorio o kontroli kakvoće pčelinjih proizvoda u Austriji, a gosti iz Češke i Slovenije o iskustvima iz svojih zemalja u pčelarstvu nakon ulaska u Europsku uniju.

Sajam je organizirao Hrvatski stočarski centar u suradnji s Hrvatskim pčelarskim savezom, Hrvatskom gospodarskom komorom - Županijskom komorom iz Bjelovara, te Hrvatskom obrtničkom komorom - Županijskom obrtničkom komorom, Bjelovarsko-bilogorskom županijom i gradom Bjelovarom.

Pokrovitelj Sajma bilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, koje je prošle godine proizvođačima meda isplatilo 14,5 milijuna kuna poticaja, što je 10 posto vrijednosti njihove proizvodnje, istaknuo je jučer na otvorenju Sajma pomoćnik ministra Srećko Selanec.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙