FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SCG: Uhićeni hrvatski dvojac optužen zbog posjedovanja oružja

BEOGRAD,3. ožujka(Hina) - Okružno javno tužiteljstvo u Negotinu podigloje na osnovu kaznene prijave negotinske policije, zbog ilegalnogposjedovanja nedozvoljenog oružja, optužnicu protiv TomislavaMarjanovića i Roberta Matanića, hrvatskih državljana koji su uponedjeljak uhićeni u hotelu "Inex Krajina" u Negotinu, te obojiciodredilo pritvor od 30 dana, piše beogradski dnevnik "Danas" odčetvrtka.
BEOGRAD,3. ožujka(Hina) - Okružno javno tužiteljstvo u Negotinu podiglo je na osnovu kaznene prijave negotinske policije, zbog ilegalnog posjedovanja nedozvoljenog oružja, optužnicu protiv Tomislava Marjanovića i Roberta Matanića, hrvatskih državljana koji su u ponedjeljak uhićeni u hotelu "Inex Krajina" u Negotinu, te obojici odredilo pritvor od 30 dana, piše beogradski dnevnik "Danas" od četvrtka.

List navodi da je prilikom uhićenja, u trenutku kad se nakon dugotrajnih pregovora ipak odlučio predati, negotinska policija zaplijenila "impozantnu količinu naoružanja", među kojim i automatsku pušku "M 16", pištolj "CZ 99", kao i automatski pištolj "glock" austrijske proizvodnje, koji je u upotrebi policija zemalja članica EU. Policija je pronašla i jednu ručnu bombu, kao i više desetina metaka s mekim rasprskavajućim zrnom, koje koriste specijalne postrojbe. Osim naoružanja, policija je zaplijenila i tri mobilna telefona, kao i više kreditnih kartica, piše list.

Dnevnik "Politika" navodi da bi Matanić mogao biti izručen Bugarskoj, s obzirom da ga tamošnja policija traži zbog sudjelovanja u najmanje šest mafijaških obračuna. List navodi da je u Hrvatskoj protiv Matanića bilo podneseno šest kaznenih prijava zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja, iznuda i razbojstava, ali da nikad nije dospio do suda. List zaključuje da ga "hrvatsko pravosuđe ne traži ni zbog jednog kaznenog djela i da, bar za sada, nema ni govora o njegovom izručenju ovoj bivšoj jugoslavenskoj republici".

Po pisanju lista, drugi uhićenik, Tomislav Marjanović, vlasnik je "podebelog dosjea u hrvatskoj policiji, evidentiran je zbog 55 raznih kaznenih djela", a za njim je raspisana i tjeralica zbog izbjegavanja služenja zatvorske kazne od 13 mjeseci, na koju je osuđen u Zadru zbog imovinskog kriminala.

"Sad se može očekivati da Mataniću i Marjanoviću bude određen 'ekstradicijski pritvor' u zatvoru u Negotinu", kaže za "Politiku" beogradski odvjetnik Miodrag Stević dodajući da je "njihova daljnja sudbina neizvjesna, ali će u svakom slučaju zavisiti od međudržavnih sporazuma o ekstradiciji".

Po njegovim riječima, Matanića će, ako je točno sve što se pojavljuje po medijima, s obzirom da ga Hrvatska trenutno ni zbog čega ne traži, vjerojatno srbijanske vlasti izručiti Bugarskoj, koja je za njim prošle godine raspisala međunarodnu tjeralicu. S druge strane, za Marjanovićem postoji hrvatska tjeralica, pa Hrvati mogu tražiti ustupanje kaznenog gonjenja i ekstradiciju, kaže taj beogradski odvjetnik.

Prema neslužbenoj verziji, dodaje "Politika", dvojica hrvatskih državljana su prije tri dana automobilom ušli iz Bugarske u Srbiju, s namjerom da produže u Hrvatsku, ali ih je nevrijeme prisililo da se zadrže i prespavaju u Negotinu. Pretpostavka je da je Marjanović granicu prešao legalno, a da je Matanić koristio "uhodane kanale". "Nejasno je kako je kriminalac visokog ranga kao što je Matanić dopustio sebi takvu grešku da recepcioneru u hotelu preda svoju putovnicu", zaključuje list.

U hrvatskom MUP-u se doznaje da je u tijeku raspisivanje međunarodne tjeralice protiv Marjanovića, nakon koje će Hrvatska zatražiti njegovo izručenje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙