FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potpisan sporazum o suradnji Hrvatskog državnog odvjetništva i srpskih tužiteljstava

BEOGRAD,5. veljače(Hina) - U Beogradu je u subotu potpisan Sporazum osuradnji Republičkog javnog tužiteljstva i Tužiteljstva za ratnezločine Republike Srbije i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.
BEOGRAD,5. veljače(Hina) - U Beogradu je u subotu potpisan Sporazum o suradnji Republičkog javnog tužiteljstva i Tužiteljstva za ratne zločine Republike Srbije i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.

Sporazum su, na početku dvodnevne konferencije "Stvaranje uvjeta za prenošenje nadležnosti u postupcima koji su započeti pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviji po pravilu 11 bis Pravilnika o postupku i dokazima", potpisali hrvatski državni odvjetnik Mladen Bajić, te v.d. republičkog tužitelja Srbije Slobodan Janković i tužitelj za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević.

"Ovim sporazumom će biti srušene granice između država kad je riječ o progonu počinitelja teških kaznenih djela, ne samo ratnih zločina", kazao je hrvatski državni odvjetnik Mladen Bajić za Hinu, precizirajući da Sporazum omogućuje izravnu suradnju nadležnih hrvatskih i srpskih tužitelja na svim razinama, čime će - pogotovo predkazneni - postupci biti znatno ubrzani. U te će postupke biti uključeno manje osoba čime će biti znatno smanjena i mogućnost "curenja podataka", istaknuo je Bajić.

On je dodao kako je Hrvatska prije desetak dana već zaključila istovjetan Sporazum i sa Bosnom i Hercegovinom i već su se pokazali rezultati u desetak postupaka.

"Bez obzira na granice, pravda će biti brža i učinkovitija, a počinitelji kaznenih djela neće moći izbjeći kazneni progon ma gdje se skrivali", kazao je hrvatski državni odvjetnik Mladen Bajić.

Na konferenciji, koju je organizirao Nacionalni savjet za suradnju s Haaškim tribunalom Srbije i Crne Gore sudjeluju predstavnici Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, te Međunarodnog kaznenog suda i OESS-a, a konferenciju su otvorili predsjednik Nacionalnog savjeta i ministar za ljudska i manjinska prava SCG Rasim Ljajić, Maurizio Massari i Peter Semneby, šefovi misija OESS-a u SCG i Hrvatskoj, Patrick Lopez Terres, šef istrage Haaškog tužiteljstva, te Sam Nazzaro, pravni savjetnik Ministarstva pravosuđa SAD-a pri Veleposlanstvu SAD-a u Beogradu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙