FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd: sastavljena "vlada RSK u progonstvu"

BEOGRAD,26. veljače 2005.(Hina) - U beogradskom Domu sindikata u subotuje održana "obnoviteljska sjednica" Skupštine "Republike SrpskeKrajine", na kojoj je sastavljena "vlada RSK u progonstvu", a zanjezina predsjednika je izabran Milorad Buha iz Belog Manastira, tešest ministara bez ovlasti, čija imena nisu priopćena.
BEOGRAD,26. veljače 2005.(Hina) - U beogradskom Domu sindikata u subotu je održana "obnoviteljska sjednica" Skupštine "Republike Srpske Krajine", na kojoj je sastavljena "vlada RSK u progonstvu", a za njezina predsjednika je izabran Milorad Buha iz Belog Manastira, te šest ministara bez ovlasti, čija imena nisu priopćena.

"Srbi iz 'Republike Srpske Krajine' nikada neće prihvatiti etničko čišćenje kao metodu rješavanja političkog pitanja, u ovom slučaju srpskog pitanja u Krajini", kaže se u priopćenju podijeljenom novinarima nakon skupa zatvorenog za javnost.

Prije početka sjednice predsjednik nekadašnje Skupštine "Republike Srpske Krajine" Rajko Ležajić rekao je novinarima da je riječ o "prvom izvanrednom zasjedanju u progonstvu", na koje su pozvani zastupnici koji su izabrani na "redovitim parlamentarnim izborima" godine 1993. Od tadašnja 82 zastupnika skupu se, inače, odazvalo njih 40-ak.

Na novinarsko pitanje jesu li organizatori "obnoviteljske sjednice" kontaktirali s predstavnicima srpske manjine u Hrvatskoj Ležajić je odgovorio: "Ne, s njima nismo u vezi. Oni su predstavnici srpske manjine, a mi smo predstavnici srpskog naroda." Dodao je da su Srbi u Hrvatskoj do godine 1990. bili konstitutivan narod.

Na "obnoviteljskoj sjednici" prihvaćena je i rezolucija u kojoj se, među ostalim, ističe da "okupacija nije pravno, već privremeno stanje", te se "izražava uvjerenje da se srpsko nacionalno pitanje i opstanak Srba može ostvariti samo prekidom takve okupacije i osiguranjem sigurnosti i slobodnog odlučivanja svih koji su do okupacije 'RSK' živjeli na tom teritoriju".

"Također, smatramo da Hrvatska ne može i ne smije postati sastavni dio europskih integracija, a da pritom bude stvorena etničkim čišćenjem nad srpskim narodom. Srbi nikad, pa ni danas ne traže ono što im ne pripada, već samo pravo na samoopredjeljenje, pravo koje imaju svi narodi Europe i svijeta", kaže se u tekstu rezolucije.

Nitko od srbijanskih dužnosnika još nije službeno reagirao na sastavljanje "vlade RSK u progonstvu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙