FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gattin upozorila na važnost arhiva Toše Dabca

ZAGREB, 2. ožujka 2005. (Hina) - Arhivsku građu klasika hrvatskefotografije Toše Dabca treba kvalitetno obraditi, a njegov atelijer uzagrebačkoj Ilici 17 trebalo bi pretvoriti u foto-centar, rekla jedokumentaristica Marija Gattin iz Muzeja za suvremenu umjetnost (MSU)na današnjem okruglom stolu Muzejsko-dokumentacijskog centra.
ZAGREB, 2. ožujka 2005. (Hina) - Arhivsku građu klasika hrvatske fotografije Toše Dabca treba kvalitetno obraditi, a njegov atelijer u zagrebačkoj Ilici 17 trebalo bi pretvoriti u foto-centar, rekla je dokumentaristica Marija Gattin iz Muzeja za suvremenu umjetnost (MSU) na današnjem okruglom stolu Muzejsko-dokumentacijskog centra.

Dabčeva će ostavština odlukom Poglavarstva grada Zagreba biti predana MSU na upravljanje, što po mišljenju Gattin nije najbolje rješenje, jer je ta ostavština, kako je dodala, institucija koja bi trebala funkcionirati zasebno.

Govoreći o Dabčevoj ostavštini, najvećoj i najbogatijoj fotografskoj zbirci u Hrvatskoj, Gattin je podsjetila kako je riječ o više od 180 tisuća negativa, velikom broju fotografija, osobnoj korespondenciji te velikom dijelu opreme kojom se Dabac koristio tijekom četiri desetljeća profesionalnog rada.

O tom umjetniku fotografije napisane su tek tri male monografije i nekoliko kataloga, što je žalosno jer je riječ o jednoj od najpoznatijih osoba hrvatske kulture 20. stoljeća, upozorila je Gattin.

Tošo Dabac (1907.-1970.), klasik hrvatske fotografije, svoje je najviše domete dosegnuo reportažnom i portretnom fotografijom. Njegova je fotografija živa kronika, memorija izgubljenih pejzaža, ljudskih vještina, gradova i sela.

(Hina) xkt ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙