FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

O otvaranju arhiva bivše NBJ sredinom ožujka

ZAGREB, 16. veljače 2005. (Hina) - Stalni zajednički odbor za sukcesijubivše SFRJ na svojoj prvoj konstitutivnoj sjednici, koja bi se moglaodržati sredinom ožujka u Skopju, među ostalim bi na dnevnom redutrebao imati pitanje načina otvaranja arhiva bivše Narodne bankeJugoslavije, doznaje se od predstavnika Hrvatske u Odboru zaraspodjelu financijske imovine i obveza bivše SFRJ Zdravka Rogića.
ZAGREB, 16. veljače 2005. (Hina) - Stalni zajednički odbor za sukcesiju bivše SFRJ na svojoj prvoj konstitutivnoj sjednici, koja bi se mogla održati sredinom ožujka u Skopju, među ostalim bi na dnevnom redu trebao imati pitanje načina otvaranja arhiva bivše Narodne banke Jugoslavije, doznaje se od predstavnika Hrvatske u Odboru za raspodjelu financijske imovine i obveza bivše SFRJ Zdravka Rogića.

Sjednice Stalnog zajedničkog odbora i Odbora za raspodjelu financijske imovine i obveza bivše SFRJ trebale su biti održane danas u Skopju, ali su, kako se doznaje, odgođene zbog zahtjeva jedne od država sljednica za odgodom jer još nisu imenovali voditelje izaslanstva.

Odbor za raspodjelu financijske imovine i obveza bivše SFRJ jednoglasno je, uključujući i predstavnika Srbije i Crne Gore, u lipnju prošle godine na sjednici u Zagrebu, donio Rezoluciju kojom se traži od Stalnog zajedničkog odbora utvrđivanje činjenica u arhivima bivše NBJ o manjku više od 580 milijuna dolara sa računa bivše NBJ, na kojima je ostalo tek 50 milijuna dolara.

Stalni odbor, naime, čine voditelji izaslanstava pet država sljednica - Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije i Crne gore te Makedonije - koji su i potpisali Ugovor o sukcesiji u Beču 29. lipnja 2001. Sastavni dio Ugovora je i sedam aneksa i tri dodatka koji reguliraju raspodjelu pokretne i nepokretne federalne imovine, diplomatske i konzularne imovine, financijske imovine i obveza, mirovina, arhiva, i dr.

Istoga dana kada i sjednica Stalnog zajedničkog odbora, u Skopju bi se trebala održati i sjednica Odbora za raspodjelu financijske imovine i obveza bivše SFRJ, na kojoj bi se trebao postići dogovor o raspodjeli depozita bivše države kod komercijalnih banaka u 10-ak država, u iznosu većem od 220 milijuna dolara, kazao je Rogić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙