FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ismail Kadare za otvaranje dosjea iz doba diktature

TIRANA, 23. veljače 2005. (Hina/AFP) - Albanski književnik IsmailKadare zauzeo se u srijedu za otvaranje dosjea iz razdobljakomunističke diktature dok se albanski parlament priprema glasovati ozakonu koji bi javne osobe obvezivao da objave veze s bivšom tajnompolicijom.
TIRANA, 23. veljače 2005. (Hina/AFP) - Albanski književnik Ismail Kadare zauzeo se u srijedu za otvaranje dosjea iz razdoblja komunističke diktature dok se albanski parlament priprema glasovati o zakonu koji bi javne osobe obvezivao da objave veze s bivšom tajnom policijom.

"Otvaranje arhiva komunističke tajne policije i dosjea bivših agenata potrebno je da bismo olakšali savjest i oslobodili se zla koje nastavlja trovati politiku, kulturu i cijelo albansko društvo", rekao je Kadare.

Autor desetaka knjiga prevedenih na nekoliko jezika ocijenio je da bi to bila "bolna, ali neophodna kirurška operacija".

Albanski parlament treba u četvrtak glasovati o zakonu koji bi dužnosnike, zastupnike i glavne urednike medija obvezivao da objave svoje veze s tajnom komunističkom policijom.

Direktor albanskih arhiva Shaban Sinani nedavno je objavio knjigu "Kadareov dosje", koja otkriva tajne dokumente o progonu tog albanskog pisca.

Knjiga je "čistilište, a pakao tek treba otkriti", rekao je Sinani o svojoj knjizi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙