FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odobren mehanizam udruživanja Rosnefta i Gazproma

MOSKVA, 2. ožujka 2005. (Hina/AP) - Struktura spajanja između državneruske nafte kompanije Rosneft i proizvođača zemnog plina Gazproma jedovršena, a njihov sporazum ne uključuje bivšu Jukosovu proizvodnujedinicu Juganskneftegaz, objavio je u srijedu Gazprom.
MOSKVA, 2. ožujka 2005. (Hina/AP) - Struktura spajanja između državne ruske nafte kompanije Rosneft i proizvođača zemnog plina Gazproma je dovršena, a njihov sporazum ne uključuje bivšu Jukosovu proizvodnu jedinicu Juganskneftegaz, objavio je u srijedu Gazprom.

Glasnogovornik Gazproma Sergei Kuprianov kazao je da datum spajanja još nije utvrđen. Dodao je i da u toj kombinaciji nije uključena bivša glavna podružnica posrnulog Jukosa Juganskneftegaz, koja je prodana zbog nepodmirenih poreznih dugova matične kompanije te je sada u vlasništvu Rosnefta.

Spajanje, čime će nastati nacionalni energetski div, ima za cilj povećati državni udio u najvećem svjetskom proizvođaču plina na kontrolni 51-postotni udjel, što će otvoriti put reformama koje bi strancima dozvolile stjecanje u vlasništvo dionica tog plinskog giganta.

Udruživanje je bilo odgođeno nakon što je stečajni sud u Houstonu prvotno zabranio prodaju Juganskneftegaza u prosincu. No, taj je sud prošli tjedan odbacio Jukosov zahtjev za pokretanje stečaja te time otklonio strahove da bi strateški najvažnija ruska kompanija mogla doživjeti zamrzavanje svoga izvoza i novčanih tijekova zbog spajanja s vlasnikom sporne imovine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙