FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Centralna banka BiH neće tiskati novac bez pokrića - guverner

SARAJEVO,9. veljače(Hina) - Guverner Centralne banke Bosne iHercegovine Kemal Kozarić izjavio je kako neće dopustiti nikakvotiskanje novca bez pokrića čiji bi cilj bio kompenzirati mogućaposkupljenja prouzročena uvođenjem poreza na dodanu vrijednost (PDV),najavljenog do kraja ove godine.
SARAJEVO,9. veljače(Hina) - Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Kemal Kozarić izjavio je kako neće dopustiti nikakvo tiskanje novca bez pokrića čiji bi cilj bio kompenzirati moguća poskupljenja prouzročena uvođenjem poreza na dodanu vrijednost (PDV), najavljenog do kraja ove godine.

Kozarić, koji je dužnost guvernera preuzeo 1. siječnja naslijedivši na tom mjestu Novozelanđanina Petera Nicholla, kazao je za u srijedu za sarajevsko "Oslobođenje" kako politički pritisci neće dovesti do promjene dosadašnjeg poslovanja Centralne banke koja djeluje po načelu valutnog odbora (Currency Board) tiskajući samo onoliko domaćih novčanica koliko za njih ima pokrića u drugim čvrstim valutama.

Od uvođenja konvertibilne marke kao jedinstvene valute u BiH 1997. godine, njen je tečaj čvrsto vezan najprije za njemačku marku u omjeru 1:1, a potom za euro u omjeru 1:1,95.

Kozarić je na ovaj način reagirao na ranije pesimističko predviđanje predsjednika Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH) Božidara Matića, koji ujedno predsjedava i Gospodarsko-socijalnim vijećem pri Vladi Federacije BiH, kako se u zemlji "već osjeća miris inflacije" koje gotovo da uopće nije bilo proteklih godina zahvaljujući krajnje restriktivnoj monetarnoj politici.

Matić je ustvrdio kako će se inflacija razbuktati uvođenjem PDV-a što će, po njegovim riječima, malo tko u BiH moći izdržati ne tiska li Centralna banka još novca.

On drži kako će prepuštanje vođenja Centralne banke domaćim ljudima tu instituciju učiniti osjetljivijom na političke pritiske.

Ne popusti li Centralna banka pod takvim pritiscima, ocijenio je Matić, obični ljudi neće imati novaca za hranu i lijekove, a počet će i povlačenje štednih uloga u bankama, što može ugroziti funkcioniranje bankarskog sustava.

Svoje crne procjene Matić argumentira najavom kako je najveći sarajevski proizvođač kruha, poduzeće "Klas", već najavio poskupljenje svojih prozvoda povezano s uvođenjem PDV-a.

Guverner Kozarić cijeni pak kako ne treba strahovati od masovnog rasta cijena jer za to neće biti opravdanog razloga.

"PDV od 17 posto samo će zamijeniti postojeći porez na promet ograničenog broja proizvoda i tu se može očekivati manji rast cijena. Sve ostalo bi, po logici stvari, moglo pojeftiniti jer će postojeći porez od 18 posto biti zamijenjen PDV-om od 17 posto", kazao je Kozarić.

Ravnatelj Uprave za neizravno oporezivanje BiH Kemal Čaušević drži kako je sustav valutnog odbora najučinkovitija brana inflaciji pa ne vjeruje da će do nje i doći.

U izjavi za sarajevske "Jutarnje novne" on tvrdi kako bi PDV zapravo morao imati samo pozitivan učinak na stanje u zemlji, no nije siguran da će tako i biti jer će se trgovci teško odreći ekstraprofita smanjujući svoje marže.

"Mi sada na 80 posto proizvoda imamo poreznu stopu od 20 posto koju ćemo uvođenjem PDV-a sniziti na 17 posto. Ja sam duboko uvjeren da ti proizvodi neće pojeftiniti", kazao je Čaušević.

Činjenica da će trgovci pokušati zadržati dosadašnje marže tako će vjerojatno dovesti do "blagih" poskupljenja, zaključio je Čaušević.

Već najavljeno poskupljenje kruha pravdao je činjenicom kako su i te cijene tržišna kategorija, što bi opet proizvođače trebalo natjerati da se bore za kupce i cijenom i kvalitetom.

Strah od poskupljenja osnovnih životnih namirnica i lijekova bio je jedan od razloga zbog kojih su oporbene stranke u Parlamentu BiH tražile uvođenje diferenciranih stopa PDV-a. Vijeće ministara BiH to je, međutim ,odbilo no obvezalo se uspostaviti socijalne fondove iz kojih bi se pomagalo najugroženijim kategorijama stanovništva koje poskupljenja proizvoda poput kruha, mlijeka ili lijekova najviše pogađaju.

Za sada nije jasno kako će se ti fondovi formirati niti kako će se novac iz njih distribuirati do onih kojima je potreban.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙