FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljeno godišnje izvješće Međunarodnoga vijeća za nadzor narkotika

BEČ, 1. ožujka 2005. (Hina) - Učinkovitiji međunarodni zakon protivnezakonite trgovine drogom može se postići boljom suradnjom svihdržava, odnosno uključivanjem cijeloga društva u taj proces, naglasioje predsjednik Međunarodnoga vijeća za nadzor narkotika (INCB) HamidGhodse u utorak u Beču u povodu predstavljanja godišnjeg izvješćaINCB-a za 2004. godinu.
BEČ, 1. ožujka 2005. (Hina) - Učinkovitiji međunarodni zakon protiv nezakonite trgovine drogom može se postići boljom suradnjom svih država, odnosno uključivanjem cijeloga društva u taj proces, naglasio je predsjednik Međunarodnoga vijeća za nadzor narkotika (INCB) Hamid Ghodse u utorak u Beču u povodu predstavljanja godišnjeg izvješća INCB-a za 2004. godinu.

Unatoč pojačanim međunarodnim nastojanjima, dodao je, Afrika i dalje ostaje najosjetljivija točka zbog povećane proizvodnje, trgovine i zloporabe narkotika.

U izvješću se upozorava da se neki građanski ratovi u Africi financiraju od nezakonite trgovine drogom. Procjenjuje se da se u Maroku proizvede godišnje oko 3000 tona kanabisa. Afganistan i dalje ostaje najveći proizvođač opijuma u svijetu, u 2004. godini proizvodnja je porasla na 4200 tona. U 2003. uzgajao se mak na 80 tisuća hektara zemljišta, a u 2004. na 130 tisuća hektara. U izvješću se ocjenjuje da je povećana proizvodnja opijuma prijetnja sigurnosti zemlje.

Ocjenjuje se da je u Europi prošle godine 28,8 milijuna ljudi, odnosno oko 5,3 posto ukupnog stanovništva, konzumiralo drogu, posebice kanabis.

Posebno je u porastu konzumiranje droga u Istočnoj Europi oko 3,6 posto, odnosno 8,4 milijuna stanovnika. Također se procjenjuje da godišnje na europsko tržište dođe oko 200 tona kokaina.

U izvješću se posebno napominje da se sve više povećava broj zaraženih HIV-om i oboljelih od AIDS-a, posebno u Africi, Aziji i Istočnoj Europi.

INCB je neovisno tijelo u sklopu UN-a osnovano 1968. godine radi nadzora provedbe konvencija UN-a za borbu protiv zlouporabe opojnih droga sa sjedištem u Beču.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙