FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor završio današnji rad raspravom o zloporabi droga

ZAGREB, 9. veljače (Hina) - Hrvatski sabor današnje je zasjedanjezavršio raspravom o Izvješću o provedbi Nacionalne strategijesuzbijanja zloporabe droga 2002. i 2003.
ZAGREB, 9. veljače (Hina) - Hrvatski sabor današnje je zasjedanje završio raspravom o Izvješću o provedbi Nacionalne strategije suzbijanja zloporabe droga 2002. i 2003.

Klubovi su poduprli predloženo izvješće, uz brojne primjedbe da država ne čini dovoljno u suzbijanju te pojave.

Damir Kajin (IDS) predložio je da se u školama dva do tri puta na godinu bez objave provode testovi po uzoru na alkotestove.

"Držim da nema roditelja koji ne bi na to pristao ni zagovornika ljudskih prava koji bi se tome suprotstavio", rekao je Kajin, upozorivši i na prelaku dostupnost droge među ročnicima.

Kajin je zapitao i koliko je pripadnika gardijskih brigada koji su u vrijeme rata postali ovisnicima o heroinu, a podsjetio je i na povezivanje generala Ivana Andabaka s krijumčarenjem droge.

To je izazvalo neazdovoljstvo Marka Turića (HDZ), koji je te tvrdnje nazvao netočnima i štetnima, rekavši Kajinu da bez "Hrvatske vojske, koju optužuje da je drogirana, danas ne bi bio u Saboru".

Ivan Čehok (HSLS) upozorio je da Sabor nikad nije raspravljao o ovisnosti o alkoholu, koja je, kaže, "u sjevernoj Hrvatskoj možda i opasnija od droge".

Njegovu zahtjevu da se u Saboru raspravlja i o alkoholizmu pridružila se i Marija Lugarić, podsjetivši da je u Hrvatskoj registrirano oko 250.000 alkoholičara. Zatražila je i da se promijeni zakon koji zabranjuje točenje i prodaju alkohola mlađima od 18 godina, tj. da se u njega unese i odredba koja bi zabranjivala i točenje vina i piva, koji su po zakonu prehrambeni proizvodi.

Govoreći u ime Kluba HDZ-a, Kajo Bučan je rekao da su za širenje zlouporabe droge krivi "demografska oseka, droga ubojica i daltonizam odgovornih".

Na odgovornost Sabora kao zakonodavca upozorio je i Šime Lučin (SDP), ustvrdivši da su loši zakoni glavni uzrok loših rezultata borbe protiv droge.

Njegova stranačka kolegica Ingrid Antičević-Marinović ponovila je prijedlog da se dekriminalizira posjedovanje manje količina lakih droga, odnosno da se ono pretvori u prekršaj, jer po sadašnjem zakonu i policija i pravosuđe previše snage i vremena gube baveći se time umjesto da se usredotoče na preprodavače droge.

Pero Kovačević (HSP) s njom se ne slaže i tvrdi da se mladima može pomoći samo zapošljavanjem, a ne dekriminalizacijom lakih droga.

Pojedinačnu raspravu o toj temi sabornici će završiti sutra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙