FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kramarić: država je izdvojila premalo novca za borbu protiv droge

OSIJEK, 31. siječnja 2005.(Hina) - Narkomanija, koja pogađa sve mlađudob, ne može se uspješno suzbijati ako nedostaje novca, a država neizdvaja dovoljno za prevenciju, rekao je osječki gradonačelnik isaborski zastupnik Zlatko Kramarić danas na konferenciji za novinare otoj temi u Osijeku.
OSIJEK, 31. siječnja 2005.(Hina) - Narkomanija, koja pogađa sve mlađu dob, ne može se uspješno suzbijati ako nedostaje novca, a država ne izdvaja dovoljno za prevenciju, rekao je osječki gradonačelnik i saborski zastupnik Zlatko Kramarić danas na konferenciji za novinare o toj temi u Osijeku.

Kramarić je rekao da narkomafija u Hrvatskoj, po procjenama, obrće oko 200 milijuna eura na godinu, a država je iz proračuna za ovu godinu izdvojila tek 12 milijuna kuna, što je, istaknuo je, nedostatno za uspješnu preventivu i ostale programe.

Ravnatelj osječkog Doma zdravlja dr. Rudika Gmajnić istaknuo je kao primjer dobre prevencije testiranje učenika na drogu u privatnoj osječkoj Gimnaziji u kojoj, nakon dvije godine primjene, danas nema droge. Izrazio je žaljenje što taj program nije šire prihvaćen.

Kramarić je rekao da je i u Osijeku droga sve raširenija među mladima i da je nužna suradnja svih koji se bave tom teškom pojavom, rekao je Kramarić.

"Osobno sam kao saborski zastupnik upozoravao da nije dobra podjela na tzv. lake i teške droge jer svi ovisnici počnu od lake pa prelaze ne heroin i ostale", rekao je i dodao kako se u Hrvatskom saboru o tome, na žalost, raspravlja samo kad se podnose godišnja izvješća.

Voditeljica županijskog Centra za prevenciju ovisnosti dr. Marija Kribl upozorila je na porast registriranih ovisnika, istaknuvši kako ih je u Osječko-baranjsko županiji 673, među kojima su 51 posto mladi u dobi od 16 do 20 godina.

Svi smo svjesni da broj registriranih ovisnika nije stvaran te da roditelji, prosvjetne službe, policija i pravosuđe moraju učiniti sve da se mladi sačuvaju od tog pakla, kazala je dr. Kribl.

Ravnatelj Doma zdravlja dr. Gmajnić posebno je naglasio kako nije dobro učenicima osnovnih i srednjih škola dovoditi bivše ovisnike koji im, kako je rekao, uz pjesme i gitare govore o svojim teškoćama. "To stvara krivu sliku jer mladi mogu povjerovati kako, i ako uđu u pakao droge, imaju izgleda. Najbolje je da nikoju drogu nikad i ne kušaju", istaknuo je Gmajnić.

(Hina) xvsik yjn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙