FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split- Okrugli stol o djeci oboljeloj od malignih bolesti

SPLIT, 15. veljače 2005. (Hina) - Predsjednica splitske Udrugeroditelja djece oboljele od malignih bolesti "Sanus" Božena Anić nadanašnjem okruglom stolu u Splitu izjavila je da se 15. veljače -Svjetski dan djeteta oboljelog od raka u Hrvatskoj službeno još neobilježava te s tim u vezi udruga traži da se današnji datum službenouvrsti u hrvatski registar kao Dan djece oboljele od raka.
SPLIT, 15. veljače 2005. (Hina) - Predsjednica splitske Udruge roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Sanus" Božena Anić na današnjem okruglom stolu u Splitu izjavila je da se 15. veljače - Svjetski dan djeteta oboljelog od raka u Hrvatskoj službeno još ne obilježava te s tim u vezi udruga traži da se današnji datum službeno uvrsti u hrvatski registar kao Dan djece oboljele od raka.

Na okruglom stolu sudjelovale su i udruge u osnivanju iz Otočca, Čakovca, Rijeke, Zadra, Osijeka, Dubrovnika i Šibenika te liječnici koji se bave liječenjem djece oboljele od malignih bolesti. Božena Anić ističe kako je cilj "Sanusa", koji vrlo uspješno djeluje već 14 godina, da se takve udruge utemelje u svim hrvatskim gradovima te zatim napraviti nacionalnu krovnu udrugu kako bi se roditelji oboljele djece lakše izborili za izmjene u nekim zakonima i propisima.

Od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje traže da se neke nove vrste lijekova koji skraćuju tijek liječenja i nemaju toksičkih djelovanja, ali su skupi, uvrste na listu HZZO-a ili da se njihovu vrijednost refundira roditeljima.

Sudionici okruglog stola, roditelji i liječnici, zatražili su danas također da se poveća broj osoblja jer se u Hrvatskoj jedna sestra skrbi o petero bolesne djece dok je u svijetu taj omjer jedna sestra na samo dvoje oboljele djece.

Voditeljica Odjela za liječenje maligno oboljele djece u Kliničkoj bolnici Split Srđana Čulić kazala je da od tih teških bolesti obolijevaju djeca najčešće između dvije i šest godina ali da su maligne bolesti kod djece izlječive te da je postotak izlječenja, ovisno o kojoj je bolesti riječ, između 60 i 95 posto.

Svoje zaključke s današnjeg okruglog stola udruga "Sanus" će dostaviti Koaliciji udruga u zdravstvu, Građanskom odboru za ljudska prava, te saborskom Odboru za rad, zdravstvo i socijalnu skrb. Na okruglom stolu pročitano je pismo potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor koja je trebala sudjelovati u njegovu radu, ali zbog spriječenosti i vremenskih prilika nije došla u Split.

U pismu, među ostalim, Kosor ističe da podržava sva nastojanja roditeljskih udruga oboljele djece i da daje potporu njihovim zahtjevima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙