FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska signalizira novi pristup rješavanju krize nezaposlenosti

ZAGREB, 17. veljače 2005. (Hina) - Francuska vlada signalizirala jenovi pristup rješavanju krize nezaposlenosti kroz poticanje niskoplaćenih poslova na tržištu domaćih usluga, objavio je FinancialTimes.
ZAGREB, 17. veljače 2005. (Hina) - Francuska vlada signalizirala je novi pristup rješavanju krize nezaposlenosti kroz poticanje nisko plaćenih poslova na tržištu domaćih usluga, objavio je Financial Times.

Ministar rada i socijalnih pitanja Jean-Louis Borloo kazao je da će u iduće tri godine francuska vlada utrošiti 1,43 milijardi eura u cilju poticanja rasta broja zaposlenih u uslugama poput čišćenja, čuvanja djece, vrtlarskih poslova i pomoći starijim osobama za čak 500 tisuća.

Najnovija inicijativa pokazuje promjenu mišljenja širom Europe o najboljim načinima stimuliranja zapošljavanja. Vlade su se usmjeravale održavanje trajnih, dobro plaćenih poslova u proizvodnji prije nego poticanju zapošljavanja na povremenim, niskokvalificiranim uslužnim poslovima.

No Borloo je kazao da bi Francuska mogla ostvariti koristi ako se ugleda na fleksibilniji pristup Britanije i SAD-a, tako dugo dok se štite prava radnika. Njegov potez predstavlja daljnje labavljenje francuskih rigidnih pravila tržišta rada, koja se krive za visoku stopu nezaposlenosti u zemlji, uporno na oko 10 posto u posljednjem desetljeću.

Tržište domaćih usluga tijekom posljednjih 15 godina raslo je godišnje po stopi od 5,5 posto. Po vladinim podacima, u tim je sektorima trenutno zaposleno 1,3 milijuna ljudi. Borloo je kazao da će tržište nastaviti snažno rasti budući stanovništvo stari te da predviđa da bi taj sektor mogao u konačnici imati i do 3,5 milijuna radnih mjesta. Kazao je i da će vlada omogućiti porezne olakšice za poslodavce, te socijalne beneficije i usavršavanje zaposlenika kako bi potaknula otvaranje radnih mjesta.

"Kao projekt zapošljavanja, taj će prijedlog istodobno također poboljšati kvalitetu življenja Francuza", kazao je ministar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙