FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat pirotehničara pri HUS-u najavljuje prosvjede

SPLIT, 1. veljače 2005. (Hina) - Sindikat pirotehničara Hrvatske priHUS-u na današnjoj konferenciji za novinare u Splitu poručio je da ćeu svim većim gradovima organizirati prosvjedne skupove ako Vlada neprekine s dosadašnjom praksom maćehinskog odnosa prema državnoj tvrtki"Mungos" koja je na samom rubu stečaja.
SPLIT, 1. veljače 2005. (Hina) - Sindikat pirotehničara Hrvatske pri HUS-u na današnjoj konferenciji za novinare u Splitu poručio je da će u svim većim gradovima organizirati prosvjedne skupove ako Vlada ne prekine s dosadašnjom praksom maćehinskog odnosa prema državnoj tvrtki "Mungos" koja je na samom rubu stečaja.

Potpredsjednik Sindikata pirotehničara Hrvatske Niko Režić istaknuo je težak položaj djelatnika "Mungosa" koji zbog, kako je rekao, snažnog privatnog lobija ostaju bez posla iako, prema izvještaju Hrvatskog centra za razminiranje, u državi ima još oko 1170 četvornih kilometara miniranog prostora.

Prema Režićevim riječima, HCR se kocka životima građana te uporno obmanjuje Vladu i javnost podupirući nelojalnu konkurenciju i pogodujući privatnim tvrtkama za razminiranje čiji vlasnici zgrću golem novac.

"Mungosi" su ogorčeni time što su postali, kako je rečeno na konferenciji, pomoćni radnici psima ili pak strojevima za pretraživanje mina.

"Ako mjerodavne institucije i ustanove tvrde da je 90 posto površina pod minama sigurno i očišćeno nakon što su ih pregledali strojevi i psi, onda je riječ o svjesnom obmanjivanju građana koji i danas stradavaju od eksplozivnih naprava diljem Hrvatske", rekao je Režić dodajući kako su brojni šumski prostori pod minama jer strojevi ne mogu raditi na razminiranju šuma, dok istodobno pirotehničari, koji su jedini jamac sigurnosti od mina, ostaju bez posla.

Od 1996., kada se počelo s razminiranjem, poginulo je 48 pirotehničara, tridesetak ih je teško ozlijeđeno, a oni koji su ostali neozlijeđeni na rubu su egzistencijalog i psihičkog sloma, rekao je Režić naglašavajući kako privatne tvrtke žive na njihov račun, a država kao vlasnik "Mungosa" zatvara oči pred činjenicom da proračunski novac ide u, kako je rekao, neke tuđe džepove.

Ako Vlada, za koju vjerujemo da ju je HCR obmanuo, ne promijeni svoj odnos prema pirotehničarima, organizirat ćemo prosvjedne skupove diljem Hrvatske, rekli su čelnici Sindikata pirotehničara danas u Splitu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙