FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 1. ožujka 2005. (Hina) - Izbor zanimljivost iz svijeta.
ZAGREB, 1. ožujka 2005. (Hina) - Izbor zanimljivost iz svijeta.

WASHINGTON - Očekivana duljina života Amerikanaca dosegnula je u 2003. rekordnih 77,6 godina, za razliku od 77,3 godine u 2002., izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni centar za zdravstvenu statistiku. Očekivana duljina života za Amerikanke sada je 80,1 godinu, a za Amerikance 5,3 godine manje. Razlika među spolovima ipak se smanjila, jer je 2002. godine bila 5,4 godine, i tako je nastavljen trend smanjivanja započet nakon što je dosegnuo vrhunac od 7,8 godina u 1979., rekao je Centar u godišnjem izvješću o mortalitetu Amerikanaca. Unatoč povećanju očekivane duljine života Amerikanci još uvijek zaostaju za mnogim zemljama. Prema podacima UN-ove Svjetske zdravstvene organizacije u 2002. Japanci su mogli očekivati da će najdulje živjeti, 81,9 godina, nakon toga dolazi Monako s očekivanom duljinom života od 81,2 godine, San Marino i Švicarska 80,6, Australija 80,4, Andora 80,3 i Island 80,1 godinu.

MADRID - Španjolska klinika koja dopušta ženama da usvoje smrznute embrije kako bi ih spasile od znanstvenih istraživanja objavila je da je 14 žena ostalo u drugom stanju s usvojenim embrijima. Klinika u Barceloni pokrenula je ovaj program prošle godine kako bi omogućila da embriji, koji su preostali od liječenja neplodnosti i bili namijenjeni za istraživanje matičnih stanica, budu usađeni u žene. Deseci tisuća embrija trenutačno je zamrznuto u Španjolskoj i pokretanje ovog programa poklopilo se s odlukom vlade da dopusti znanstvenicima da ih koriste za istraživanja. Znanstvenici vjeruju da istraživanje matičnih stanica - stanica koje imaju potencijal da izrastu u ljudsku stanicu ili tkivo - može pridonijeti otkrivanju lijeka za bolesti poput Alzheimerove.

LONDON - Oxfordsko društvo za debatiranje je u svojoj 183 godine dugoj povijesti čulo mudrosti Winstona Churchilla, Ronalda Reagana i Majke Tereze, a sada će njegovi članovi dobiti priliku čuti Rona Jeremyja, zvijezdu 1.700 filmova za odrasle ili pornića, među kojima je "Bang Along With Ron". Glasnogovornik Oxfordskog društva za debatiranje Peter Caldwell izjavio je da je Ron Jeremy prva porno zvijezda koja će se obratiti Oxfordskom društvu. Jeremy koji tvrdi da je spavao s više do 4.000 žena obratit će se Oxfordskom društvu u kolovozu i tako se priključiti na popisu gostiju beskrajnom nizu britanskih premijera, trojici američkih predsjednika i političkih figura od Dalaj lame do Malcolma X.

ISTANBUL - Muškarac i žena u turskom zatvoru, koji su iskopali rupu između ćelija kako bi mogli voditi ljubav, a koja je urodila rođenjem djeteta, dobili su četiri mjeseca kazne zbog oštećenja državnog vlasništva. Osuđeni ubojica Seylan Corduk (40) i Kadriye Fikret Oget (27), koja odslužuje kaznu zbog postavljanja bombe u jednoj trgovini, uspjeli su iskopati rupu promjera desetak centimetara u zidu između ćelija, piše list Vatan i Hurriyet. Oboje su isprva dobili godinu dana zatvora i novčanu kaznu od 128 eura. No, sud je smanjio kaznu na četiri mjeseca i 40 eura zbog toga što je "šteta prouzročena iz nemara".

LONDON - Ako je vjerovati legendi, budućnost britanske monarhije leži u preciznim rukama i dobrom oku čuvara londonskog Towera koji svojom malokalibarskom puškom svake nedjelje puca po tamošnjim nasilnim vranama. Naime, legenda stara četiri stoljeća kaže da u Toweru, jednoj od najpoznatijih britanskih tvrđava, uvijek mora obitavati šest gavranova. Nestane li njih, propast će Tower, a s njime i britanska monarhija. Međutim, kraljevski gavranovi koji već 400 godina žive u toj londonskoj tvrđavi sada su u opasnosti - prijeti im dvjestotinjak vrana koje su naselile njihovo kraljevsko imanje, kradu im hranu i šire bolesti. Kako Englezi drže i do tradicije i do monarhije, svake nedjelje u zoru, prije nego što počne turistička invazija, čuvar Derrick Coyle puca po vranama svojom zračnom malokalibarskom puškom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙