FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pripreme za turističku sezonu idu dobro

ZAGREB, 28. veljače 2005. (Hina) - Pripreme za ovogodišnju turističkusezonu na svim razinama idu dobro, a dobri lanjski turističkirezultati obvezuju sve uključene u turizam, lokalnu vlast pa ihrvatsku Vladu i njene resore, na maksimalan angažman u pripremiturističke godine kako bi se uspjeli ostvariti zacrtani ciljevi - dvado tri postotni porast fizičkog turističkog prometa te oko pet postofinancijskih učinaka.
ZAGREB, 28. veljače 2005. (Hina) - Pripreme za ovogodišnju turističku sezonu na svim razinama idu dobro, a dobri lanjski turistički rezultati obvezuju sve uključene u turizam, lokalnu vlast pa i hrvatsku Vladu i njene resore, na maksimalan angažman u pripremi turističke godine kako bi se uspjeli ostvariti zacrtani ciljevi - dva do tri postotni porast fizičkog turističkog prometa te oko pet posto financijskih učinaka.

Poručio je to danas ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta predsjedajući prvoj ovogodišnjoj sjednici Povjerenstva za pripremu turističke 2005.

Kalmeta je naznačio i da prema prvim informacijama sa inozemnih tržišta Hrvatska na većini od njih stoji dobro te je slijedom toga realno očekivati oko 10 milijuna turista u Hrvatskoj ove godine te oko 10 milijardi američkih dolara prihoda od turizma.

Kako bi se sezona bila što bolja, sa što manje sive ekonomije, resorno je Ministarstvo, dodao je Kalmeta, ove godine već uvelo i nove zakonske uredbe poput one za dolazak stranih jahti u Hrvatsku. Po hitnom postupku u Sabor je upućen Prijedlog godišnjeg paušala za plaćanje boravišne pristojbe privatnih iznajmljivača, čime se želi riješiti dugogodišnji problem neprijavljivanja gostiju.

U završnoj je fazi izrade, istaknuo je, i poseban zakon o turističkom zemljištu kojim će se pokušati riješiti problematika 50 do 60 milijuna četvornih metara zemljišta oko hotela, apartmana i kampova što otežava dalje investiranje u te kapacitete.

Državni tajnik za turizam Zdenko Mičić kazao je da se u pripremu sezone u sedam primorskih županija ove godine u objekte, infrastrukturu i sadržaje ulaže više od 3,5 milijarde kuna. Od toga najviše u Istri, na Kvarneru i Dubrovačko-neretvanskoj županiji što će, dodao je, sigurno značiti i višu kvalitetu ponude.

Pritom je upozorio da je na lokalnoj vlasti da učini sve kako bi se građevinski radovi u pojedinim turističkim mjestima dovršili ili prekinuli na vrijeme, prije dolaska gostiju.

Mičić je naglasio i probleme neulaganja u već privatizirane hotelske tvrtke poput Primoštena i Haludova što će, kako je kazao, resorno Ministarstvo pokušati riješiti u suradnji sa Hrvatskim fondom za privatizaciju. Dodao je i da je u većinskom državnom vlasništvu ostalo još 21 neprivatizirana hotelska tvrtka.

Istaknuo je da se zbog ranijeg ovogodišnjeg Uskrsa (27. ožujka) može dogoditi slabija popunjenost kapaciteta nego u vrijeme lanjskog jer neće svi biti spremni do tada, ali očekuje dobar nastavak sezone iza Uskrsa.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙