FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Žužul: Nekorektno je Hrvatsku procjenjivati na temelju jednog slučaja

LUXEMBOURG, 14. veljače 2005. (Hina) - Hrvatski ministar vanjskihposlova Miomir Žužul izjavio je u ponedjeljak u Luksemburgu daHrvatska traži da je EU procjenjuje na temelju ispunjavanja ukupnihkriterija, kao i ostale kandidate za članstvo, te da nije korektnovrednovati je na temelju jednog slučaja.
LUXEMBOURG, 14. veljače 2005. (Hina) - Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul izjavio je u ponedjeljak u Luksemburgu da Hrvatska traži da je EU procjenjuje na temelju ispunjavanja ukupnih kriterija, kao i ostale kandidate za članstvo, te da nije korektno vrednovati je na temelju jednog slučaja.

"Hrvatska je svjesna svih političkih kriterija koje treba ispuniti, i ona će ih ispuniti, ali je naš zahtjev prema Europskom vijeću i Europskoj uniji da se Hrvatska procjenjuje kao i svaka druga država na temelju ukupnih kriterija, na temelju svega onog što ispunjava i što može i treba učiniti", izjavio je ministar Žužul nakon sastanka s luksemburškim premijerom Jeanom Claudeom Junckerom, čija zemlja predsjedava EU-om.

Juncker se nakon sastanka nije obratio novinarima, objasnivši da ga čeka zrakoplov za Budimpeštu.

Na traženje da komentira poruku EU da će biti vrlo teško početi pristupne pregovore 17. ožujka ako general Ante Gotovine do tada ne bude u Haagu, Žužul je ocijenio kako se radi o nekorektnom izvlačenju jednog slučaja što nije u skladu s odlukom Europskog vijeća od 17. prosinca 2004.

"Mislimo da to nije korektno, da nije u skladu sa svim odlukama EU do sada i odlukom Europskog vijeća iz prosinca i ranijih odluka. Svaka država treba biti evaluirana prema tome kako ispunjava sve kriterije", rekao je Žužul novinarima.

"Vađenje jednog slučaja, koji se iz bilo kojeg razloga ne može riješiti, ne može ni za jednu državu biti presudni kriterij već ukupnost ispunjavanja svih kriterija", istaknuo je Žužul. "Niti Hrvatska može biti talac jednog čovjeka, niti međunarodna zajednica može jednu zemlju učiniti taocem jednog slučaja ukoliko ga u tom trenutku ne može riješiti", naglasio je.

Na pitanje što Hrvatska čini da locira Gotovinu i izruči ga u Haag, ministar Žužul je rekao da "iz razumljivih razloga ne može komentirati što hrvatska Vlada poduzima" , dodajući kako je sigurno da Vlada čini sve da riješi taj slučaj.

Na upit misli li da će slučaj Gotovina biti riješen do 21. veljače, odgovorio je da "nitko ne može to obećati, jer koliko on zna nitko sa službene strane u Hrvatskoj niti u svijetu može reći gdje je general Gotovina".

Odgovarajući na pitanje je li ga premijer Juncker upoznao s činjenicama na kojim glavna haška tužiteljica Carla del Ponte temelji svoje uvjerenje da hrvatska Vlada može uhititi Gotovinu ako to želi, Žužul je rekao da je vlada upoznata s cirkularnim pismom Del Ponte ministrima vanjskih poslova EU i da može dati jasne odgovore na svaku činjenicu.

Ministar Žužul sastat će se i s europskim povjerenikom za razvoj Louisom Michelom, na marginama sastanka ministara za razvoj EU u Luksemburgu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙