FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skok cijene nafte i slabiji Ifo indeks pogodili europske dionice

LONDON/FRANKFURT, 23. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte oko51 dolara, razočaravajuće procjene automobilskog proizvođača Peugeot islabiji od predviđanja Ifo indeks njemačkih poslovnih očekivanja,srušili su u srijedu europske burzovne indekse na najniže razine uzadnja dva i pol tjedna.
LONDON/FRANKFURT, 23. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte oko 51 dolara, razočaravajuće procjene automobilskog proizvođača Peugeot i slabiji od predviđanja Ifo indeks njemačkih poslovnih očekivanja, srušili su u srijedu europske burzovne indekse na najniže razine u zadnja dva i pol tjedna.

Londonski Ftse indeks do podneva se spustio oko jedan posto, na 4.980 bodova. Frankfurtski DAX indeks istodobno je oslabio 0,7 posto, spustivši se na 4.291 bod.

Cijene nafte ponovo iznad 50 dolara po barelu uznemirile su ulagače, potaknuvši njihovu zabrinutost da će viši troškovi energenata naštetiti dobitima kompanija. Dionice proizvođača guma Michelin i proizvođača auto dijelova Valeo, koji koriste naftu kao sirovinu, oslabile su po 1,8 posto.

Gubitke među proizvođačima automobila predvodio je Peugeot, čije su dionice oslabile 2,1 posto, nakon što je taj francuski proizvođač razočarao ulagače procjenama u najboljem slučaju stabilne operativne margine u 2005. i komentirao kako ne vidi naznake popuštanja teških uvjeta na europskom tržištu automobila.

Zabrinutosti oko visokih cijena sirovina koje bi mogle oslabiti profitne margine pritisnule su i proizvođače čelika Arcelor i Corus, čije su dionice oslabile 0,9 i 1,3 posto.

Ulagače je razočarao i budno praćeni indeks njemačkog istraživačkog instituta Ifo, koji je pokazao pad poslovnih očekivanja i slabljenje poduzetničke klime u Njemačkoj u veljači, kada je većina ekonomista predviđala njihovo blago povećanje. Čelnik toga instituta Hans-Werner Sinn u srijedu je za njemački dnevni list Handelsblatt izjavio da njemačko gospodarstvo vjerojatno neće zabilježiti dugotrajni oporavak.

"Brojke su ispod očekivanja i potvrđuju da najvećem europskom gospodarstvu ne ide dobro. To, zajedno s neizvjesnošću oko cijena nafte, zasigurno neće pomoći tržištu da izađe iz ovog pesimističnog raspoloženja", kazao je dealer u jednoj francuskoj banci.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,84 posto, na 11.500 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙