FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Šibenski fortifikacijski sustav"

ŠIBENIK, 17. veljače 2005. (Hina) - Knjiga "Šibenski fortifikacijskisustav" povjesničara umjetnosti i konzervatora Josipa Čuzelepredstavljena je večeras u šibenskoj Gradskoj vijećnici.
ŠIBENIK, 17. veljače 2005. (Hina) - Knjiga "Šibenski fortifikacijski sustav" povjesničara umjetnosti i konzervatora Josipa Čuzele predstavljena je večeras u šibenskoj Gradskoj vijećnici.

O knjizi, koju je objavila Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić", govorili su, uz autora, akademik Igor Fisković i glavni konzervator Ministarstva kulture Miljenko Domjan, u nazočnosti brojnih Šibenčana.

Po riječima autora, inače dugogodišnjeg pročelnika Konzervatorskog odjela u Šibeniku, "Šibenski fortifikacijski sustav" je "rezultat višegodišnjeg proučavanja i istraživanja šibenskih tvrđava, kula i zidina kao pretpostavke za njihovo oživljavanje i primjerenije korištenje". Od četiri šibenske tvrđave, najveći dio knjige posvećen je tvrđavi Svetog Mihovila, u podnožju koje je u ranom srednjem vijeku i nastao Šibenik.

"Nema na hrvatskoj obali grada kojem je prirodno okruženje toliko ispunjeno tvorevinama ljudskih ruku, kao što je to Šibenik sa svojim tvrđavama . Čuzelina knjiga značajan je doprinos sustavnom pedesetogodišnjem istraživanju naših fortifikacijskih sustava. Njezina bitna kvaliteta je, da uz prikaz gradnje i nastajanja šibenskih tvrđava i bedema, autor veže i epizode iz povijesti Šibenika. Posebnu vrijednost predstavlja i 30-tak grafika, crteža i tlocrta, kojim je knjiga obogaćena", kazao je akademik Fisković.

"Zašto su našim gradovima trebale utvrde, zidine i kule pokazala je i najnovija hrvatska povijest. Utvrde su znak, simbol mogućnosti da se spasi glava. One su spomenik tehničke civilizacije, ali su zahvaljujući raznim estetskim dodacima postali i spomenici kulture. Mnogi su gradovi srušili svoje bedeme. Šibenik je u tom pogledu jedan od najsačuvanijih i svakako najljepših hrvatskih gradova. Ovom knjigom Čuzela je zadužio svoj dalmatinski i hrvatski zavičaj", kazao je Miljenko Domjan.

"Šibenski fortifikacijski sustav" je 81. izdanje šibenske Gradske knjižnice, koja je osnovana na današnji dan 1922. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙