FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zasad opasni čili nije nađen u prehrambenim proizvodima u Hrvatskoj

ZAGREB, 25. veljače 2005. (Hina) - Hrvatska već dvije godinekontinuirano prati prisutnost kancerogene boje "Sudan" u prehrambenimproizvodima i dosad nije zabilježila nijedan sumnjivi slučaj, pavjerojatno ni novi nalazi neće pokazati njezinu prisutnost u hrani, ističe Marijan Katalenić, voditelj odjela za zdravstvenu ispravnostnamirnica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).
ZAGREB, 25. veljače 2005. (Hina) - Hrvatska već dvije godine kontinuirano prati prisutnost kancerogene boje "Sudan" u prehrambenim proizvodima i dosad nije zabilježila nijedan sumnjivi slučaj, pa vjerojatno ni novi nalazi neće pokazati njezinu prisutnost u hrani, ističe Marijan Katalenić, voditelj odjela za zdravstvenu ispravnost namirnica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Nakon što je ovih dana 13 država članica Europske unije započela provjera prehrambenih proizvoda zbog sumnji da sadrže čili s kancerogenom bojom "Sudan", te slijedom upozorenja Hrvatske agencije za hranu, i u Hrvatskoj je jučer započela kontrola prehrambenih proizvoda koji bi mogli sadržavati opasni čili.

"Izvor opasnog čilija su tri proizvođača iz Indije koji kancerogenu boju "Sudan" 1, 2 i 4 koriste za njegovo bojanje u crvenkastu boju. Takva boja nije dozvoljena za upotrebu u prehrambenim proizvodima, već se obično dodaje plastičnim masama", kazao je Katalenić.

Nakon što sanitarna inspekcija Ministarstva zdravstva prikupi uzorke prehrambenih proizvoda u hrvatskim trgovinama koji bi mogli sadržavati opasni čili, ponajviše ljutih i crvenih umaka, polugotovih i gotovih pizza, HZJZ će ih u vrlo kratkom roku ispitati.

"Na listi britanske Agencije za hranu nalazi se više od 400 proizvoda koji bi mogli sadržavati opasni čili, no 95 posto tih proizvoda nema na hrvatskom tržištu", rekao je Krunoslav Capak, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju HZJZ-a istaknuvši da je rizik za zdravlje hrvatskih potrošača minimalan i da nema razloga za paniku.

Britanska agencija za hranu objavila je na svojim web starnicama da je riječ o pojedinim proizvodima dobavljača Sainsbury, Waitrose, Schwan, Tesco i drugih.

Obaviještena je i granična sanitarna inspekcija, koja kontrolira uvoz hrane, da provjerava sve prehrambene proizvode koji ulaze u Hrvatsku, a nalaze se na listi sumnjivih, rekao je Capak.

Europska komisija upozorila je u četvrtak europske prehrambene kompanije da trebaju baciti zalihe po zdravlje opasnog čilija koji sadrži spomenutu kancerogenu boju.

Britanska agencija za hranu savjetovala je potrošačima da ne jedu čitav niz proizvoda opasnih po zdravlje, navedenih na www.food.gov.uk/sudanlist.

Osim u Britaniji, provjeru ispravnosti hrane započelo je 12 država članica EU: Austrija, Belgija, Cipar, Danska, Francuska, Grčka, Irska, Italija, Malta, Nizozemska, Portugal i Španjolska.

(Hina) xmpv yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙