FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HZJZ o napisima o ugroženosti zdravlja hrvatskih potrošača

ZAGREB, 27. siječnja 2005. (Hina) - Hrvatski zavod za javno zdravstvo(HZJZ) smatra neutemeljenim i neprovjerenim napise o ugroženostizdravlja hrvatskih potrošača zbog uzimanja hrane s nedopuštenim ištetnim prehrambenim aditivima.
ZAGREB, 27. siječnja 2005. (Hina) - Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) smatra neutemeljenim i neprovjerenim napise o ugroženosti zdravlja hrvatskih potrošača zbog uzimanja hrane s nedopuštenim i štetnim prehrambenim aditivima.

Zavod smatra štetnim plašenje potrošača i prokazivanje pojedinih proizvođača hrane ili pojedinih proizvoda kao onih koji sadrže aditive, uzročnike bolesti.

Zavod je priopćenjem reagirao na tekst objavljen danas u "Jutarnjem listu" u kojemu se, uz ostalo, navodi da se u sladoledu, keksima i sokovima koji se prodaju na hrvatskome tržištu nalazi 30 aditiva zabranjenih u Europskoj uniji (EU), a dopuštenih u Hrvatskoj. U tom se tekstu spominje i knjiga "Što se krije iza E-brojeva" autorica Dade Lerotić i Ivane Vinković-Vrček koja će sutra biti predstavljena u Zagrebu. Riječ je o brošuri koju je izdala Udruga za demokratsko društvo, a u njoj je, kaže se, naveden popis dokazano ili moguće štetnih aditiva.

U priopćenju se tvrdi da nema razlike u vrstama aditiva i njihovoj primjeni u Hrvatskoj ili u bilo kojoj od zemalja EU-a jer su, kako se podsjeća, hrvatski propisi glede popisa i dopuštenosti uporabe prehrambenih aditiva potpuno usklađeni s EU-om i osnovnim načelima Svjetske zdravstvene organizacije (Codex Alimentarius).

Navodi se da su propisi kao temelj ocjene sukladnosti i pravovaljanosti uporabe aditiva usklađivani s EU-om, slijedeći sve promjene europskoga zakonodavstva, 1998., 2000., 2003. te prošle godine.

Zavod poručuje da se o prehrambenim aditivima trebaju očitovati stručnjaci te da se činjenicama ne mogu smatrati neautorizirani i netočni podatci s weba kojima se plaše potrošači.

Osim toga se navodi da se prehrambeni aditivi ne smatraju čimbenikom rizika za zdravlje potrošača ni u EU ni u Hrvatskoj te da se upravo zbog njihova namjerna dodavanja hrani taj postupak stalno nadzire.

Dodaje se da u izradbi propisa za prehrambene dodatke sudjeluju stručnjaci ministarstava zdravstva i socijalne skrbi, poljoprivrede i šumarstva, HZJZ te udruge pojedinih grana prehrambene industrije te da se uporabe dodataka u hrani nadzire i analitički.

Na kraju priopćenja HZJZ-a ističe se da se hrana koja ne odgovara hrvatskim propisima uklanja s tržišta bez obzira na to je li proizvedena izvan Hrvatske ili u njoj te da s tim u vezi nema ni popuštanja, a ni razoga za izazivanje nemira u potrošača i proizvođača hrane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙