FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ashdown: Od danas moguća suđenja i u BiH

SARAJEVO,25. veljače(Hina) - Suđenja za ratne zločine sada mogu početii u Bosni i Hercegovini jer su za to ispunjeni svi međunarodnistandardi na kojima inzistira Međunarodni kazneni sud za bivšuJugoslaviju (ICTY), izjavio je u petak u Sarajevu Visoki predstavnikza BiH Paddy Ashdown.
SARAJEVO,25. veljače(Hina) - Suđenja za ratne zločine sada mogu početi i u Bosni i Hercegovini jer su za to ispunjeni svi međunarodni standardi na kojima inzistira Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY), izjavio je u petak u Sarajevu Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown.

On je novinarima potvrdio kako je iz Vijeća ministara BiH u četvrtak upućena obavijest Haaškom tribunalu da su ispunjeni svi organizacijski i tehnički uvjeti nužni za procesuiranje ratnih zločina čime su stvorene pretpostavke za prva prebacivanja slučajeva iz Den Haaga u Sarajevo.

"BiH je ovime postala prva zemlja u regiji koja je u potpunosti osposobljena procesuirati ratne zločine po najvišim međunarodnim standardima", kazao je Ashdown potvrdivši kako će službena inauguracija Vijeća za ratne zločine pri Sudu BiH u novoizgrađenim postorijama u Sarajevu biti održana 9. ožujka u nazočnosti glavne tužiteljice ICTY-a Carle del Ponte.

Ashdown je ocijenio kako je samo pitanje dana kada će ICTY-a odlučiti o prvim slučajevima koji trebaju biti prepušteni bosanskohercegovačkom pravosuđu.

"Carla del Ponte nestrpljiva je da se to dogodi što prije i vjerujem kako su u pitanju samo dani prije nego što vidimo te odluke", izjavio je britanski diplomat.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Ashdown je istaknuo kako se zalaže za to da se svi slučajevi ratnih zločina počinjenih u BiH i procesuiraju u toj zemlji.

On se istodobno izrijekom usprotivio zahtjevu vlasti u Beogradu da im se prepusti suđenje umirovljenom generalu Vojske Republike Srpske Dragomiru Miloševiću optuženom za opsadu Sarajeva.

"Konačna odluka o tome je na ICTY-ju no BiH je sada u cjelosti osposobljena suditi u ovakvim slučajevima i oni trebaju biti procesuirani ovdje", kazao je Ashdown.

Visoki predstavnik za BiH još je jednom oštro upozorio vlasti Republike Srpske kako u narednim tjednima moraju pružiti konkretne dokaze pune suradnje s Haaškim tribunalom.

On je podsjetio kako će NATO u travnju ponovo razmatrati zahtjev BiH za primanje u program "Partnertsvo za mir" a suglasnost za to u cijelosti ovisi o uhićenju optuženih za ratne zločine.

"Do travnja moramo imati 'vidljivi doprinos' toj suradnji a to znači moramo vidjeti nove transfere u Den Haag. Ne bude li toga neće biti drugog izbora osim novih sankcija (za RS)", zaključio je Ashdown.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙